ministrul german de externe

Germania confirmă stoparea exportului de arme către Arabia Saudită

Externe

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că Germania va reveni la exporturile de arme către Arabia Saudită numai atunci când vor exista pași în procesul de pace din Yemen.

„Nu exportăm arme în Arabia Saudită, iar deciziile viitoare vor depinde de dezvoltarea conflictului din Yemen”, a declarat ministrul pe marginea unui interviu cu omologulul său britanic, Jeremy Hunt, la Berlin.

Germania a luat decizia de a nu mai exoprta arme în Arabiea Saudită în luna octombrie, în contextul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggy.

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a făcut apel la statele UE să adopte aceleași măsuri, însă Marea Britanie refuză să ia astfel de acțiuni.

Potrivit săptămânalului german Der Spiegel, ministerul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a trimis o scrisoare către Maas, îndemnându-l să atenueze interdicția asupra exporturilor care dăunează companiilor britanice.

„Sunt îngrijorat de consecințele deciziilor guvernului asupra industriei de apărare britanică și europeană și asupra consecințelor pentru capacitatea de a satisface cererințele NATO”, se arată în scrisoarea trimisă pe 7 martie.

La o conferință de presă, ministrul britanic de Externe a spus că „relația strategică dintre Marea Britanie și Arabia Saudită ne permite să avem o mare influență pentru promovarea păcii în Yemen” și ” și trebuie să ne continuăm relația strategică, dacă vrem să fim siguri că există o voce europeană la masă care, face tot posibilul pentru promovarea păcii „, a spus Hunt.

Ministrul nu a făcut nici o mențiune despre uciderea jurnalistului Khassohgi, acuzat de serviciile secrete din Arabia Saudită.
Arabia Saudită îl susține pe președintele Yemenului, Abd-Rabbuh Mansur Hadi, în conflictul său cu rebelii huthi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *