Zece elevi olimpici, însoţiţi de părinţi, au semnat contractele de acordare a bursei de merit din partea Academiei Române pentru anul şcolar 2022-2023. Evenimentul a avut loc în Aula Academiei, în prezenţa acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi a membrilor Biroului Prezidiului, potrivit unui comunicat al Biroului de comunicare al Academiei.
“În deschiderea întâlnirii acad. Ioan-Aurel Pop a făcut o prezentare a Academiei Române şi a accentuat asupra rolului acesteia în dezvoltarea culturii, artei şi ştiinţelor româneşti, inclusiv prin aportul celor 70 de institute de cercetare din sistemul academic. Preşedintele Academiei Române a felicitat tinerii olimpici pentru performanţele obţinute şi i-a îndemnat ca, după absolvirea studiilor, să-şi valorifice competenţele activând în institutele de cercetare ale Academiei.
În acest context, acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, le-a vorbit olimpicilor despre Programul „Academia Română în dialog cu tinerii”, iniţiat în anul 2019, al cărui scop este susţinerea şi promovarea tinerelor talente din şcoli şi universităţi, vizând pregătirea generaţiei viitoare de intelectuali de elită ai ţării. Programul va fi dezvoltat pe mai multe direcţii, între care se află acordarea de burse elevilor şi studenţilor cu potenţial cognitiv deosebit şi organizarea de şcoli ale olimpicilor în perioada vacanţelor de vară şi de iarnă.
Cei zece olimpici, beneficiari ai burselor Academiei Române pentru anul şcolar 2022-2023, au fost selectaţi în urma unei competiţii la care au participat 64 de elevi din toată ţara. Criteriile luate în considerare au fost: rezultatele şcolare, premiile obţinute la olimpiadele naţionale şi internaţionale, motivaţia şi dorinţa de a acumula cunoştinţe şi de a evolua profesional, capacitatea creativă şi inovativă, dar şi situaţia materială a părinţilor. Bursele vor fi acordate anual până la finalizarea studiilor de liceu sau facultate, cu condiţia menţinerii performanţei şcolare de excepţie.
Pentru actualul an şcolar, Academia Română a acordat bursă de merit unor elevi provenind din 10 colegii naţionale şi licee din Braşov, Bucureşti, Câmpulung-Muscel, Cluj-Napoca, Drobeta Turnu Severin, Dorohoi, Fălticeni, Jibou şi Tulcea. Aceştia au participat în perioada 1-5 august 2022 la Şcoala de vară „Sub semnul istoriei”, organizată de Academia Română la Centrul său din comuna General Berthelot, judeţul Hunedoara, unde au beneficiat de un program ce a inclus întâlniri cu membri Academiei Române, precum şi o serie de excursii în Ţara Haţegului.
În cadrul programului „Academia Română în dialog cu tinerii” va fi organizată anual o astfel de competiţie de selecţie. Concursul va fi anunţat la începutul fiecărui an şcolar prin intermediul inspectoratelor şcolare şi prin coordonatorii grupurilor de elevi olimpici pe domenii.”, se arată în comunicat.