Guvernul italian plănuiește o posibilă evacuare în masă a zeci de mii de oameni care locuiesc în jurul supervulcanului Campi Flegrei de lângă Napoli, au declarat joi oficialii, porivit Reuters.
Noile măsuri, care includ un plan de verificare a rezistenței clădirilor din zonă după luni de cutremure repetate, vor fi discutate la o ședință a cabinetului, se arată într-un comunicat al guvernului.
Campi Flegrei, sau Câmpurile Flegree de la cuvântul grecesc „ardere”, se află la aproximativ 20 de kilometri de Napoli, zonă în care sunt mai multe orașe și sate, inclusiv Pozzuoli, Agnano și Bacoli, care au o populație combinată de peste 500.000 de locuitori.
Caldera este presărată cu 24 de cratere și este un vulcan mult mai mare decât Vezuviul din apropiere, care a distrus orașul roman antic Pompei în anul 79 d.Hr.
A fost zguduit de peste 1.100 de cutremure doar în ultima lună, inclusiv un cutremur cu magnitudinea 4,0 luni și un cutremur cu magnitudinea de 4,2 săptămâna trecută – cel mai puternic din zonă din ultimele patru decenii.
Experții spun că creșterea activității seismice este probabil legată de un fenomen cunoscut sub numele de bradiseism, fenomenul de oscilație lentă a scoarței terestre în regiunile vulcanice, cauzat de umplerea sau golirea camerelor de magmă subterane.
Nu există o amenințare iminentă a unei erupții, spun majoritatea vulcanologilor, dar având în vedere că solul se ridică în prezent cu 1,5 cm pe lună, există îngrijorare cu privire la impactul asupra clădirilor locale.
Ministrul Protecției Civile, Nello Musumeci, a declarat în această săptămână că evacuările vor fi declanșate doar în caz de „necesitate extremă”.
De asemenea, se așteaptă ca guvernul să direcționeze mai multe resurse către agențiile locale de protecție civilă pentru a se asigura că acestea pot interveni rapid în caz de urgență și pentru a finanța o campanie de comunicare pentru a sensibiliza publicul, a spus Musumeci.
Presa locală a informat că un grup de spitale din zonă va începe de vineri teste de evacuare pentru a se asigura că sunt pregătiți să facă față cutremurelor sau erupțiilor mai puternice.
Ultima dată când Campi Flegrei a suferit o creștere comparabilă de cutremure a fost în anii 1980. Cu acea ocazie, aproximativ 40.000 de persoane au fost evacuate temporar din Pozzuoli.
Ultima erupție semnificativă a avut loc în 1538. Una dintre cele mai mari erupții ale sale a avut loc acum 39.000 de ani și ar fi dus la dispariția omului de Neanderthal, spun cercetătorii. Magma de la acea explozie a fost găsită în Groenlanda, la aproximativ 4.500 km distanță.