Rusia a lansat marți la apă primul submarin nuclear, destinat să transporte drone subacvatice “Poseidon”, un fel de torpile cu capacitate nucleară. Ceremonia a avut loc în prezenţa unui număr mare de jurnalişti şi camere de filmat la complexul “Sevmaş”din Severodvinsk (regiunea Arhanghelsk/nord/), informează publicaţia Gazeta.ru.
Denumit “monstrul marin” de presa occidentală, submarinul “Belgorod”K-329 încă nu este în totalitate finalizat şi urmează să fie supus unei serii de teste. Se aşteaptă ca acesta să intre în serviciul flotei ruse la începutul anului 2020-2021.Conform tradiţiei, în timpul ceremoniei de lansare, căpitanul de rangul I, Anton Alehin, viitorul căpitan al navei, a spart o sticlă de şampanie de bordul submarinului.
“În decurs de doi ani, submarinul şi dronele Poseidon vor fi testate împreună. La orizontul 2020-2021, este planificat ca întregul sistem să intre în dotarea marinei ruse”, a declarat pentru agenţia de presă oficială RIA Novosti o sursă bine informată, sub rezerva anonimatului.
K-329 “Belgorod”este singurul submarin din proiectul rusesc 09852, destinat să transporte drone submersibile “Poseidon”, ce vor fi înzestrate cu arme convenţionale şi nucleare, putând să le transporte la mare adâncime, cu viteză mare.
Construcţia submarinului prezentat cu emfază de media de stat a început la “Sevmaş” la 24 iulie 1992, iar din 2012 proiectul a fost revizuit, procedându-se la lucrări de adaptare pentru a putea transporta vehicule submarine fără echipaj.
“Belgorod” va deveni cel mai mare submarin din componenţa marinei ruse: deplasamentul – aproape 24.000 de tone, lungimea – 184 m, iar lăţimea – 18,2 m. După dimensiunile sale, acesta depăşeşte chiar şi crucişătoarele strategice ale proiectului 955A Borei-A (lungime – 170 m, lăţime – 13,5 m), celelalte caracteristici tehnice fiind secretizate.
Dronele submarine “Poseidon”, botezate de media occidentale “armele Apocalipsei”, sunt capabile să se deplaseze cu o viteză de aproape 110 noduri, adică cu peste 200 km/oră. În plus, drona este capabilă de manevrare, schimbându-şi direcţia şi adâncimea.