Guvernul

Coplata serviciilor medicale private – pe masa Guvernului

Politica

Guvernul ar putea adopta miercuri ordonanţa de urgenţă care prevede introducerea unei contribuţii personale pentru serviciile medicale private, potrivit ordinii de zi a şedinţei Executivului.

Proiectul de Ordonanță de Urgență ce prevede introducerea unei contribuții personale pentru serviciile medicale private se află, pentru a doua oară, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

Astfel, pacienții se vor putea trata la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate.
Proiectul de act normativ a mai fost pus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern acum două săptămâni, însă a fost atunci retras.

Contribuţia personală se va plăti pentru unele servicii medicale, nefiind obligatorie pentru persoana asigurată, plata acesteia urmând a fi efectuată funcţie de opţiunea asiguratului, prin raportare la furnizorul de servicii medicale ales, respectiv public sau privat.

Astfel, propunerea vizează, pe de o parte, faptul că pentru unele servicii, acordate de furnizorii privaţi, nu va fi plătită contribuţie personală iar, pe de altă parte, este opţiunea asiguratului în ceea ce priveşte alegerea furnizorului de servicii medicale şi, implicit, plata contribuţiei personale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Potrivit acesteia, persoanele asigurate vor avea posibilitatea să acceseze servicii medicale aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privaţi, pentru care, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se suportă tarifele decontate şi furnizorilor publici, iar asiguratul, cu acordul prealabil în scris, va plăti o contribuţie personală, care va fi cunoscută de la momentul accesării serviciului medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *