Balcic este un oraș – stațiune din Bulgaria aflat pe coasta Mării Negre numit și „Orașul Alb” datorită culorii peisajului în care este încadrat, alcătuit din versanți de calcar.
Situat la 31 km nord și nord-est de Varna, la 501 km distanță de capitala Sofia, Balcic este o locație turistică care oferă o combinație interesantă între frumusețe naturală, culltură și istorie fascinantă. De asemenea, este un port folosit pentru navele de pasageri și comerciale de dimensiuni medii.
Balcicul este renumit pentru atmosfera străveche păstrată de secole, cu străzile sale înguste și clădirile tradiționale pitorești, unde turiștii se pot scufunda în cultura locală, pot vizita galerii de artă și magazine de artizanat și se pot bucura de mâncăruri declicioase, tradiționale bulgărești în restaurantele tipice.
După cel de-al doilea război balcanic din 1913, Balcic a fost inclus în teritoriile Regatului României. În 1921, Regina Maria a României a vizitat Balcicul și, fiind impresionată de frumusețea locului și-a construit acolo o reședință de vară – un castel, o grădină botanică, o capelă și un complex de vile pentru aristocrații români, motiv pentru care, la acea vreme orașul s-a transformat într-o stațiune de lux. După 1940, Balcicul a fost inclus din nou pe teritoriul Bulgariei.
Printre cele mai interesante atracții se numără:
Grădina Botanică (una dintre principalele atracții ale orașului ) – un mic paradis plin de plante și flori în mii de culori ce vă vor îmbăta cu parfumurile lor. Situată pe coasta Mării Negre, această grădină, cu terasele, fântânile și sculpturile sale, oferă vederi uluitoare ale mării și găzduiește o mare colecție de plante exotice din întrega lume.
Creată în 1940 ca reședință de vară a Reginei Maria a României, Grădina Botanică din Balcic se întinde pe o suprafață de peste 65.000 de metri pătrați. Unul dintre punctele de atracție ale Grădinii Botanice din Balcic este „Grădina Păcii”, un colț liniștit și retras, cu o mică capelă ortodoxă și un lac cu nuferi, care oferă priveliști uluitoare ale Mării Negre.
Printre cele mai faimoase atracții ale grădinii se numără Castelul Reginei Maria a României – o clădire maiestuoasă construită în în secolul al XIX , care a fost reședința de vară a Reginei. Cu o arhitectură unică ce îmbină elemente românești, turcești și bulgare, castelul oferă priveliști incredibile către mare. Vizitatorii pot explora interiorul castelului unde pot admira mobilierul elegant și obiectele personale ale reginei și, de asemenea, pot admira frumoasele grădini cu plantele și fântânile lor exotice. Grădina Botanică din Balcic este deschisă pe tot parcursul anului;
Biserica Sf. Nicolae – o frumoasă clădire ortodoxă situată în centrul orașului. Biserica datează din secolul al XVIII-lea și este renumită pentru arhitectura sa frumoasă, cu fațadă albă și o cupolă albastră. Pe lângă frumusețea arhitecturală, biserica oferă și o priveliște panoramică asupra orașului și a Mării Negre. În interior se pot admira picturi și icoane antice, dovezi ale artei ecleziastice bulgare;
Muzeul Etnografic Balcic – un loc ideal pentru vizitatorii care doresc să descopere istoria și cultura acestui oraș fermecător. Situat în inima centrului istoric, muzeul găzduiește o colecție bogată de obiecte și exponate reprezentând tradiția și viața localnicilor de-a lungul secolelor, printre care artefacte, îmbrăcăminte tradițională, ustensile, obiecte din ceramică, unelte agricole, descoperiri arheologice și multe altele. Pe lângă această colecție permanentă, muzeul găzduiește și expoziții temporare, și organizează evenimente culturale și ateliere interactive pentru vizitatorii de toate vârstele;
Muzeul de Istorie (unul dintre cele mai vechi din toata Bulgaria) – deschis în 1937, muzeul găzduiește peste 20000 de exponate care prezintă istoria locului, începand cu secolul al VI- lea î. Hr până în anul 1940, printre care: obiecte din ceramică și sticlă, sculpturi, monede și multe altele;
Portul Balcic (o altă atracție impresionantă a acestui oraș) – situat în partea de est, portul oferă o atmosferă încântătoare și vederi panormaice la mare.Puteți face plimbări pe faleza pitorească bucurându-vă de aceste priveliști minunate.
De asemenea, vă puteți bucura și de preparatele din pește proaspăt și specialitățile locale pe care le puteți servi în numeroasele restaurante aflate de-a lungul coastei. Tot aici se găsesc și multe magazine, unele care vând diverse obiecte și suveniruri. Pentru cei care iubesc distracția tot aici se găsesc cafenele și baruri unde pot petrece până seara târziu, în special în barurile din zona plajei Nomad Beach.
În vecinătatea portului se află și celebra „Strada Poeților” -de-a lungul căreia au fost construite numeroase statui ale poeților și scriitorilor bulgari.
Totodată, din port veți puutea pleca în mici excursii cu barca de-a lungul coastei, pentru a descoperi frumusețea plajelor ascunse și a golfurilor izolate. Pasionații de sporturi nautice pot închiria caiace sau pot face snorkeling.
Dar, Balcicul este cunoscut și pentru plajele sale pitorești și climatul mediteranean, fapt pentru care atrage an de an turiști din întreaga lume. Există câteva plaje cu nisip de-a lungul coastei, de la cele mai mari și mai aglomerate până la golfuri liniștite și izolate unde vă puteți relaxa la soare și vă puteți bucura de marea limpede. Pe plajele Nomad Beach si Cargo Beach veți găsi umbrele și sezlonguri de închiriat, dar si beach bar-uri unde puteți servi ceva răcoritor. În partea de nord a orasului veți întâlni o plaja ceva mai îngustă, unde intrarea în apă se face de pe dig.
Plaja Centrală se întinde pe aproximativ 1,5 kilometri și oferă cadrul perfect pentru relaxare și activități acvatice și este dotată cu facilități, inclusiv șezlonguri, umbrele și dușuri, asigurând o experiență confortabilă pentru toată lumea. În jurul plajei, există numeroase restaurante și baruri unde turiștii pot gusta preparate din bucătăria tradițională bulgară și băuturi răcoritoare.
O plimbare pe promenada de la malul mării este absolut obligatorie. Aici găsiți numeroase buticuri care vând o gamă largă de meșteșuguri unice, produse la nivel local, precum și produse tradiționale bulgare, haine și suveniruri.
Pentru iubitorii de natură, Balcicul oferă și numeroase oportunități de drumeții. Puteți vizita celebra Rezervație Arheologică – Yailata, o zonă fascinantă renumită pentru stâncile de calcar, mormintele antice și priveliștile frumoase la mare. Pe coastă, puteți face și excursii cu barca pentru a admira minunatele peisaje marine.
Un alt loc fascninat și plin de istorie este Promontoriul Kaliakra -o fâșie îngustă de pământ care se întinde pe aproximativ 2 km în Marea Neagră, conformația sa geologică fiind fosrte deosebită îl face un loc cu adevărat unic. Una dintre principalele atracții ale promontoriului este Cetatea Kaliakra, o fortificație ce datează din secolul al IV-lea î.Hr. În interiorul cetatii se pot admira ruinele cladirilor antice, inclusiv cisterna de apa si zidurile orașului.
În ceea ce privește gastronomia, bucătăria bulgărească prezintă influențe din bucătăria turcească, greacă și românească. Rețetele se bazează pe carne, pește, legume, semințe, fructe și mirodenii și de asemenea, includ o varietate mare de brânzeturi și iaurt de calitate.
Printre felurile de mânacre tradițională se numără:
Salata Shopska -salată bulgărească preparată din roșii, castraveți, ceapă, ardei și brânză albă bulgărească; Tarator – supă rece din iaurt, castraveti si usturoi; Kebapche – un fel de chiftea din carne tocată si condimente, modelată în formă de cârnat și pregătită pe grătar; Lyutenitsa – un fel de zacuscă de legume; Kufte- chifteluțele tradiționale bulgărești din carne de porc si vită; Meshana Skara – un grătar mixt ce include un kebapche, kufte și friptură de porc servite cu cartofi prăjiți și salată; Shkembe Chorba – ciorbă de burtă bulgărească; Ezik v maslo – mâncare tradițională bulgarească din bucăți de limbă de vițel prăjite în unt cu mirodenii; Palačinka – clătite bulgărești; Baklava; Tort Garash – tort cu nuci și ciocolată; Budincă bulgarească de orez cu sirop de trandafiri și fistic și altele. Nu uitați să gustați deliciosul vin bulgăresc și băuturile tradiționale, cum ar fi rakia și mastika.
La Balcic se poate ajunge cu mașina pe mai multe trasee. Una dintre rute este : Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Sumen – Varna – Balcic. Pentru cei care pleacă din zona litoralului românesc ruta este: Constanta – Mangalia – Vama Veche – Sabla – Cavarna – Balcic.
Puteți vizita orașul în orice moment al anului. Vara este călduroasă, iar ploile sunt rare. Lunile iulie si august sunt cele mai călduroase, tempertaura medie ajungând la 30 de grade celsius, iar apa mării inregistrează aproximativ 25.4 grade.