USR : Guvernul Ciolacu a băgat în faliment Agenţia Naţională pentru Sport

Politica

Modul dezastruos în care PSD şi PNL administrează banii românilor începe să bage în faliment până şi instituţiile statului. În timp ce Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă pozează în susţinători ai sportului românesc, Agenţia Naţională pentru Sport (ANS) şi-a anunţat direcţiile din subordine că, de la 1 iulie, nu mai poate asigura fondurile necesare, chiar şi plata salariilor fiind pusă sub semnul întrebării.

Printr-o înştiinţare trimisă pe 27 mai, conducerea Agenţiei Naţionale pentru Sport a anunţat direcţiile judeţene din subordine că, de la 1 iulie 2024, se află în „imposibilitatea asigurării fondurilor necesare funcţionării”, cu excepţia cheltuielilor de personal pe luna iunie, care se vor plăti în luna iulie. Cu alte cuvinte, în lipsa alocării de noi fonduri, din august încolo nici pentru salarii nu va mai avea Agenţia bani.

Pe de o parte, lipsa acută de bani derivă din nerealizarea mult trâmbiţatei reorganizări a instituţiilor publice, anunţată de Marcel Ciolacu în iulie 2023, dar apoi amânată până la finalul lunii iunie 2024. Concret, ANS are în continuare pe ştatul său componenta de tineret a direcţiilor judeţene pentru tineret şi sport, care ar fi trebuit să fie preluată de mult de ministerul înfiinţat de PSD special pentru Gabriela Firea. Pe de altă parte, Agenţiei i-a fost alocat, la conceperea bugetului pe 2024, mai puţin de jumătate din cât a solicitat.

Incapacitatea ANS de a mai asigura fondurile necesare va antrena, ca într-un joc de domino, blocarea activităţii instituţiilor subordonate Agenţiei, precum complexuri sportive naţionale, cluburi, case de cultură ale studenţilor sau Centrul naţional de formare si perfecţionare al antrenorilor.

„Se vede clar că sportul românesc o ia la vale. Aruncăm cu banii în stadioane nesustenabile ca să dăm mită electorală, în timp ce oamenii din sport rămân neplătiţi. Deunăzi, premierul Marcel Ciolacu anunţa creşterea salariului minim, dar Guvernul n-are bani să îşi plătească angajaţii. Este inacceptabil ca oamenii să nu fie remuneraţi pentru munca lor. Problema direcţiilor judeţene de sport este una ce trenează deja de trei ani, dar Guvernul a tratat cu dezinteres total activitatea acestor instituţii. Din păcate, aceasta este România actualei guvernări. O ţară în care oamenii din sport sunt ignoraţi şi neplătiţi, iar prezenţa sportivilor la Jocurile olimpice se joacă la loz în plic”, declară Brian Cristian, deputat USR şi iniţiator al mai mult proiecte de lege în beneficiul sportului şi al sportivilor.

Parlamentarii USR au iniţiat mai multe legi pentru sprijinirea sportului, inclusiv în ceea ce priveşte finanţarea şi sponsorizarea acestui domeniu. Una dintre ele, intrată în vigoare în noiembrie 2022, prevede ca autorităţile locale să fie obligate să investească 30% din banii publici alocaţi sportului către susţinerea programelor şi secţiilor sportive de copii şi juniori. O alta, adoptată recent de Parlament, facilitează înfiinţarea cluburilor sportive în localităţi prin reducerea birocraţiei şi digitalizarea procedurilor. Alte legi au vizat de la deschiderea curţilor şcolilor, astfel încât copiii să poată face mişcare pe terenurile de sport, la transparentizarea finanţelor şi activităţii federaţiilor sportive, Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi cluburilor sportive.

Comunicat de presă – Uniunea Salvaţi România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *