Ziua Națională a Portului

Ziua Națională a Portului Tradițional din România

Lifestyle

Sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, Ziua Națională a Portului a fost instituită printr-o lege publicată pe 13 mai 2015 în Monitorul Oficial și prevede ca această zi să prilejuiască organizarea de evenimente cultural-artistice, sociale și educative, prin care să „se evidențieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiționale specifice fiecărei zone”.

Anul acesta, în București, comunitatea “Domnițe cu altițe” a organizat pe 12 mai în București Parada portului popular românesc, eveniment aflat deja la a treia ediție. Aproape 100 de personae îmbrăcate în costume populare au sărbătorit printr-o plimbare prin centrul Bucureștiului Ziua Națională a Portului tradițional din România.

Și la Sibiu, oamenii îmbrăcați în costume populare, au avut intrare liberă, duminică, 12 mai 2019 la Muzeul din Dumbrava Sibiului, de Ziua Națională a Portului traditional.

Reprezentanţii muzeului au anunţat că femeile pot opta pentru ie, poale, șorț și cătrință/ foi, brâu, laibăr sau pieptar, în vreme ce bărbaţii pot alege cămașă, cioareci sau ițari, brâu, laibăr sau pieptar, clop/ căciulă.
De asemenea, în perioada 10-12 mai, la Cluj Napoca, ASCOR și grupul Șezătoare Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, au organizezat seminarul Meșteșugul și arta acului, prilej cu care au vut loc o serie de evenimente extrem de interesante.

În urmă cu doi ani, pe 14 mai 2017, cu ocazia Zilei Naţionale a Portului Tradiţional, a fost organizat, la Năsăud, evenimentul „Ziua Costumului Popular în Cartea recordurilor”. Cei 9643 de participanți care s-au străns pe stadionul din orașul Năsăud, purtănd costume naționale, au reușit să intre în Cartea Recordurilor cu două performațe excepționale: cea mai mare mulţime îmbrăcată în costume populare și cel mai mare dans popular sincron (9.506 persoane).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *