Ministerul Sănătăţii, Sorina Pintea a transmis spitalelor o alertă de atac cibernetic – 5 spitale ar fi fost ţintele atacului.
Sorina Pintea, a anunțat ca a fost informată încă de miercuri despre creşterea semnificativă a atacurilor cu aplicaţii maliţioase.
“Am aflat ieri după-amiază, când am fost informată, Ministerul Sănătăţii a fost informat de către Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Imediat am transmis o informare Direcţiilor de Sănătate Publică, care, la rândul lor, trebuiau să anunţe spitalele cu tot ceea ce ne-a informat Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică şi din punctul meu de vedere soluţia ar fi fost pentru spitale să aibă un dispozitiv neconectat la reţea ca soluţie de back-up – asta spuneau de fapt şi cei de la Centrul Naţional”, a mai precizat Sorina Pintea.
Ea a cerut DSP-urilor să informeze MS cu privire la numărul spitalelor care ar putea fi sau sunt afectate, iar spitalele sunt obligate să ia imediat măsuri.
Potrivit SRI, sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babeş – Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Cărbuneşti. “O echipă a CNC a plecat la Victor Babeş pentru a analiza situaţia şi a ridica artefactele care ne permit să înţelegem cum are loc infecţia şi ce măsuri trebuie luate pt a o opri.
Din analizele preliminare efectuate reise faptul că pentru oprirea infecţiei este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu. Cel mai probabil infecţia se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) şi nu pe exploatarea unei vulnerabilităţi (slăbiciuni) a sistemului. Ransomwareul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic.”
Alerta vizează un atac asupra sistemului informatic. 5 spitale, toate din Bucureşti ar fi fost atacate, unul dintre ele fiind Spitalul Victor Babeş. Ministrul Sănătăţii a precizat joi dimineaţă că sunt îngreunate consultatiile si internarile. De asemenea, nu poate fi accesat istoricul medical al pacienţilor.
Sorina Pintea a mai precizat că astfel de atacuri s-au mai înregistrat şi în trecut, când informatiile au fost recuperate de specialişti sau contra cost. Ultimul atac de acest fel a vizat spitalul din Huşi.
În 2017, un atac informatic asupra unui spital din Sighetul Marmaţiei a fost comis de hackeri din alte ţări care au fost plătiţi cu 10.000 de euro.