Boris Johnson

Curtea Supremă britanică – Suspendarea Parlamentului de către Boris Johnson este ilegală

Externe

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis, marți dimineață, că decizia premierului Boris Johnson de suspendare a Parlamentului a fost ilegală.

Decizia a fost luată in unanimitate de cei 11 judecatori ai Curții Supreme, potrivit BBC. Hotărârea reprezintă o înfrangere pentru prim-ministrul britanic și oferă mai multe șanse parlamentarilor de a obiecta față de planurile lui Johnson privind Brexit-ul. Acum, Parlamentul poate fi convocat oricând, potrivit sursei citate.

Johnson a suspendat în august lucrările Parlamentului timp de cinci săptămâni, mutare despre care criticii săi au spus că are darul de a limita capacitatea legislativului de a gestiona Brexit.

În pledoaria sa în fața judecătorilor, Boris Johnson a spus că a suspendat Parlamentul pentru a putea contura noile politici ale guvernului său înainte de discursul tradițional al reginei. Criticii săi și judecătorii au fost însă de altă părere și l-au acuzat că a încercat în acest fel să-i împiedice pe parlamentari să-i blocheze planurile privind o ieșire din UE fără acord.

În prezentarea deciziei instanței, președinta Curții Supreme, Lady Hale a spus că: „Decizia de a o sfătui pe Majestatea Sa să proroge Parlamentul a fost ilegală, deoarece a avut ca efect blocarea capacității Parlamentului de a-și îndeplini funcțiile constituționale fără o justificare rezonabilă”.
Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a salutat decizia și a spus că Parlamentul „trebuie convocat fără întârziere”, și că se va consulta imediat cu liderii partidelor.

După decizia instanței, mai mulți parlamentari i-au cerut lui Boris Johnson să demisioneze cât mai curând posibil. Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor, a declarat că hotărârea instanței arată „disprețul pentru democrație” al lui Boris Johnson și că acesta trebuie să demisioneze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *