dancila

Premierul Dăncilă – Acord pe Sănătate de 500 milioane euro cu Banca Mondială

Politica

SUA – Premierul Dăncilă a semnat luni, cu reprezentanţii Băncii Mondiale un Acord pe Sănătate în valoare de 500 milioane euro.

“Acordul destinat creșterii accesului cetățenilor la servicii de asistență medicală primară și promovării serviciilor medicale preventive, în valoare de 500 de milioane de euro, a fost semnat astăzi la New York la finalul unei întrevederi dintre premierul Viorica Dăncilă și reprezentanții Băncii Mondiale”, se arată într-un comunicat.

Programul vizează, de asemenea, creșterea accesului la serviciile medicale asigurate de medicii de familie, în special în zonele mai slab dezvoltate, și îmbunătățirea eficienței cheltuielilor din sectorul sanitar
Acordul de împrumut în valoare de 500 de milioane de euro a fost semnat în numele României de către Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, și în numele Băncii Mondiale de către Tatiana Proskuryakova, manager de țară pentru România și Ungaria.

„Acordul se bazează pe obținerea unor rezultate în sectorul de sănătate și sprijină inițiativele Guvernului de a aduce schimbări majore în modul de furnizare a asistenței medicale, în special în comunitățile rurale”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice. „Prin atingerea obiectivelor vizate, ne așteptăm ca acesta să devină o poveste de succes în Regiune și un punct de plecare pentru proiecte similare viitoare.”

Împrumutul a fost aprobat în ședința Consiliului de administrație al grupului Băncii Mondiale, care a avut loc pe 17 septembrie 2019, la Washington DC. Acesta va finanța programul guvernamental, va atrage finanțare UE pentru implementarea activităților necesare indicatorilor propuși și va oferi asistență tehnică. Împrumutul a fost negociat de Banca Mondială și Ministerul Finanțelor Publice din România în Cadrul Parteneriatul Strategic de Țară 2019 – 2023.

,,Este un program ce va aduce beneficii pacienților, în condițiile în care va crește finanțarea pentru medicina de familie și pentru cea comunitară, inclusiv prin dotarea cu echipamente performante a cabinetelor medicale, precum și prin pregătirea personalului medical din medicina primară.

Astfel, cetățenii din zone izolate sau mai greu accesibile vor avea acces mai facil la servicii de sănătate, la stabilirea diagnosticului în faza incipientă, la tratament corect, deci, la o mai bună îngrijire”, a subliniat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Programul pe bază de rezultate în sănătate, implementat pentru prima dată în România, va încuraja ca acest domeniu să se concentreze mai mult pe pacient.

„Acest program ne va ajuta să garantăm ceea ce ne dorim de mult timp: acces egal pentru toți cetățenii la serviciile medicale”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății, care a adăugat: „De asemenea, Strategia Națională de Sănătate va îmbunătăți modul în care sunt cheltuiți banii publici investiți în sistemul de sănătate”.

În săptămâna anterioară plecării în Statele Unite, premierul Dăncilă declara presei că scopul vizitei în SUA este aprofundarea Parteneriatului strategic, în special pe dimensiunea economică, iar activitatea delegației române va fi, în acest sens, orientată spre obținerea de ,,rezultate”.

Întâlnirea de luni, 23 septembrie, cu reprezentanții Băncii Mondiale a fost printre primele întrevederi de pe agenda premierului Viorica Dăncilă în contextul vizitei de lucru în SUA. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Guvernului, șefa de la Palatul Victoria a avut în prima zi a vizitei sale întrevederi cu membri ai administrației americane și cu personalități politice sau religioase din SUA.

Pentru cea de-a doua zi a vizitei sale de lucru sunt prevăzute întâlniri cu Angel Gurria, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, la sediul ONU, și cu James Richard Perry, secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *