Partidele din coaliția de guvernare în Italia s-au declarat luni favorabile ca vârsta minimă de vot sa fie coborâtă la 16 ani, o masură care, potrivit analiștilor, ar aduce în rândul electoratului încă în jur de 1 milion de persoane, transmite Reuters.
Italia ar fi a doua țară membră a Uniunii Europene, după Austria, care ar coborî sub 18 ani vârsta minimă pentru participarea la alegerile naționale, conform ‘World Factbook’ publicat de CIA.
În UE, Germania și Scoția le permit tinerilor care au împlinit 16 ani să voteze la alegerile locale, dar Italia ar fi primul mare stat european în care aceștia ar avea drept de vot la alegerile parlamentare.
În Ungaria, tinerii pot vota de la vârsta de 16 ani doar dacă sunt casătoriți.
Fostul prim-ministru Enrico Letta a declanșat dezbaterea luni, propunând ca vârsta minimă de vot să fie coborâtă imediat, după ce tinerii au invadat strazile multor orașe ale lumii pentru a cere acțiune politică împotriva schimbărilor climatice.
“Este un mod de a le spune acelor tineri (…) ca îi luăm în serios”, a declarat Letta, profesor universitar și membru al Partidului Democrat (PD), din coaliția de guvernare.
În prezent, italienii pot vota de la 18 ani pentru a-și alege reprezentanții în camera legislative inferioara, și de la 25 de ani pentru Senat.
Apelul lui Enrico Letta a fost sprijinit de liderul PD, Nicola Zingaretti, și de Luigi Di Maio, șeful celuilalt partid de guvernamant, Mișcarea 5 Stele (M5S).
“Tinerii ar trebui respectați, ascultață și puși în centrul politicii”, a scris Di Maio pe pagina de Facebook.
Primul ministru italian Giuseppe Conte, a salutat propunerea și a declarat că depinde acum de Parlament să prezinte un proiect de lege pentru această reformă.
Potrivit lui Lorenzo Pregliasco, directorul institutului de sondaje și analiză politică YouTrend, tinerii de 16 si 17 ani ar reprezenta circa 2% din electorat, adică puțin peste 1 milion din cele 50 milioane de alegători.
În Romania, Cristian Preda a propus de mai multe ori introducerea votului de la vârsta de 16 ani.