stampila

Alegeri prezidențiale – duminică 10 noiembrie 2019

Social

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2019 va avea loc duminică, 10 noiembrie, când românii vor veni la urne pentru a alege viitorul președinte al României.

În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019.

La vot pot participa cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

Pe buletinul de vot apar cei 14 candidați. Ordinea a fost stabilită de către Biroul Electoral Central (BEC) prin tragere la sorți, după cum urmează:

Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor , Viorica Dăncilă, Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu.

Votarea începe duminică la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00.
Pentru alegătorii români din străinătate s-a introdus votul prin corespondență, care s-au putut înregistra până la 16 septembrie 2019, pe portalul www.votstrainatate.ro, pentru a vota prin corespondenţă sau la o secţie de votare.

Prin excepție, votarea în străinătate se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe în ziua de vineri, ora locală 12.00 și se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00 (art. 44 din Legea 370/2004).

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59 (art. 46 din Legea 370/2004).

Potrivit BEC, au fost acreditate să realizeze sondaje la ieşirea de la urne atât pe 10 noiembrie, cât şi pe 24 noiembrie:

– Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS
– Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES
– Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde
Operatorii de sondaj au acces în zona de protecţie de 500 de metri a secţiilor de votare, în intervalul orar 7,00 – 21,00, dar nu în interiorul secţiilor, se arată în deciziile BEC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *