Abrogarea recursului compensatoriu a fost votată, miercuri, de Camera Deputaților în calitate de for decizional, cu 272 de voturi ”pentru” și cinci abțineri.
Abrogarea recursului compensatoriu a fost susţinută de toate partidele și va merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.
Proiectul a trecut, marți, cu unanimitate de voturi de Comisia Juridică a Camerei Deputaților, cu o serie de amendamente din partea PNL și USR, care vizează revenirea la situația din 2016.
„a) în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă; b) în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă; c) în cazul în care munca este prestată pe timpul nopții, se consideră 3 zile executate pentru două nopți de muncă”, este varianta din legea supusă aprobării.
Proiectul a fost depus în februarie de PNL, a primit avizul negativ al Guvernului Dăncilă şi a fost respins de Senat, prima Cameră sesizată, în luna iunie.
”Fenomenul infracţional în România, care cuprinde actele de corupţie, marea infracţionalitate şi mica infracţionalitate, din păcate, este scăpat de sub control. Reacţiile sociale ocazionate de particularităţile acestui fenomen sunt deosebit de intense, mai ales în ultima perioadă de timp. Oamenii sunt preocupaţi în mod special de recidivă şi infracţiunile săvârşite prin acte de violenţă. Aşa cum se poate constata, recidiva este la cote alarmante în România, fie că vorbim de recidiva propriu-zisă, fie de recidiva comună, adică antecedenţa penală.
Dacă recidiva propriu-zisă se întâlneşte în rândul condamnaţilor în proporţie de aproximativ 40% ,probabil e cea mai mare rată din Uniunea Europeană, antecedente penale recidiva improprii ajunge la cote care depăşesc 60%”, au arătat parlamentarii PNL, în cadrul proiectului de abrogare.