UNBR solicită CSM stabilirea unor intervale orare pentru prezentarea justiţiabililor şi a avocaţilor la şedinţa de judecată, nefiind suficientă măsura strigării pe loturi de 2-3 cauze.
În contextul măsurilor luate de Curtea de Apel Bucureşti, la data de 9 martie 2020, pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cauzate de virusul gripal COVID-19, Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii şi aplicarea art. 215, alin. (1), teza a 2-a Cod procedură civilă, potrivit căruia „lista cu procesele va cuprinde intervale orare orientative fixate pentru strigarea cauzelor”. Aceste măsuri ar trebui luate şi în cazul proceselor penale, se arată într-un comunicat al UNBR.
Conform Comunicatului Curţii de Apel Bucureşti, „s-a recomandat completelor de judecată ca strigarea cauzelor şi implicit a justiţiabililor prezenţi pentru şedinţa de judecată să se facă în etape, pe loturi de 2-3 cauze, astfel încât să se evite aglomerarea în sălile de judecată şi să se asigure, în acelaşi timp, publicitatea şedinţelor de judecată. S-a recomandat completelor de judecată, ca prin intermediul jandarmilor responsabili de sala de judecată, să se îngrijească ca în timpul şedinţei de judecată, justiţiabilii şi avocaţii să păstreze între ei o distanţă de cel puţin 1 m şi 50 cm”.
Considerăm că pentru evitarea aglomeraţiei, inclusiv pe holurile instanţelor, ar trebui stabilite intervale orare pentru prezentarea justiţiabililor şi a avocaţilor, nefiind suficientă măsura strigării pe loturi de 2-3 cauze. Practic, această măsură îi protejează numai pe magistraţi, în sala de judecată. Este nerealist să credem că jandarmeria poate asigura distanţa de 1,50 m între justiţiabili şi între justiţiabili şi avocaţi pe holurile instanţelor, în condiţiile în care cei mai mulţi vor aştepta strigarea cauzei în incinta instanţei, se arată în comunicatul UNBR.