Acoperișuri verzi, obligatorii pentru clădirile publice

Travel

Primaria Municipiului Brașov a elaborat un proiect care prevede acoperișuri verzi pe clădirile care se vor construi de acum înainte. Strategia verde propusă mai prevede ca pe clădirile publice, aceste spații ar urma să fie obligatorii, dar și alte măsuri legate de amenajarea parcurilor și a sensurilor giratorii, dar chiar si a cladirilor. Practic autoritățile vor sa transforme municipiul într-un oraș prietenos cu mediul.

În proiectul aflat în dezbatere publică pe site-ul municipalitatii până inclusiv astăzi, 26 februarie 2024, există un capitol în care se vorbește despre acoperișurile verzi. În propunerea de strategie sunt cuprinse inclusiv obligații care ar urma să revină cetățenilor Brașovului în acest sens.

Mai exact, acoperișurile verzi sunt recomandate în cazul tuturor construcțiilor noi din Brașov, acolo unde infrastructura permite amenajarea unor astfel de spații.

Acoperișuri verzi, obligatorii pentru clădirile publice

„Acoperișurile verzi vor fi opționale sau recomandate pentru locuințele individuale și obligatorii pentru toate construcțiile cu caracter public sau semipublic sau care cuprind spații comune (ex. spații comerciale, clădiri de birouri, hoteluri, unități medico-sanitare etc). Acoperișul verde ar trebui să cuprindă cel puțin 80% din suprafața totală a acoperișului”, se precizează în proiectul de strategie.
În plus, potrivit proiectului, astfel de acoperișuri vor reține o parte din apa de ploaie și vor contribui activ la managementul apelor pluviale.

Strategia mai explică că plantele vor absorbi poluanții și dioxidul de carbon din aer, contribuind, astfel, la o calitate mai bună a aerului, iar vegetația va aduce și mai multă răcoare în clădiri pe timpul verii.

Agricultura urbană pe acoperiș

„Acoperișurile verzi sporesc estetica clădirilor și a împrejurimilor lor, creând un peisaj urban mai atragător. Unele acoperișuri verzi pot fi create pentru utilizare de către locatari, oferind zone de relaxare sau chiar spații pentru agricultură urbană la scara mică”, se mai arată în Strategia verde a Brașovului.

Pentru că în ultimii ani precipitațiile au fost la un nivel mult mai scăzut decât cel obișnuit, specialiștii recomandă utilizarea de plante rezistente la secetă. În funcție de clădire, se vor planta arbuști sau gazon și specialiștii au și întocmit o listă cu o serie de plante recomandate.

În zonele rezidențiale mai sunt recomandate și grădinile comunitare, în care se pot cultiva legume, plante aromatice sau flori. Planuri de înverzire au fost întocmite și pentru parcările din oraș. Pentru că în multe parcări apa nu se poate scurge în sol din cauza asfaltului și ajunge în canalizarea orașului, municipalitatea mai propune dale perene, încât apele pluviale să ajungă în pământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *