Codruța Kovesi

Acord final pentru numirea Laurei Codruta Kovesi la Parchetul UE

Social

Echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE au ajuns, marti seara, la un acord în privinţa numirii Laurei Codruta Koveși În funcția de procuror-sef european.

„Echipele de negociere ale Parlamentului si Consiliului au ajuns la un acord în privința numirii Laurei Codruta Köveși în fruntea noului Parchet European. Negocierile între Parlamentul European și Consiliu asupra noului procuror-șef al Parchetului European au avut loc începând din această primavară. Echipa de negociere a Parlamentului a susținut-o pe doamna Kovesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opozitiei miniștrilor UE până de curand”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

De asemenea, președintele Comisiei LIBE, Juan F. Lopez Aguilar, a anunțat marți seara un „acord final între Consiliu și Parlamentul European: Laura Kovesi, primul procuror european”.

„Echipele de negociere pentru Parchetul European, faza finală, după lungi ani de discuții: cu colegii mei dl. Pagaza și dl. Holmeier, și președinția finlandeză. Acord final între Consiliu și Parlamentul European: Laura Kovesi, prima procuroare europeană”, a scris europarlamentarul spaniol, pe contul lui de Twitter.

La rândul său, președintele Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier a declarat:

„Suntem foarte bucurosi de faptul ca doamna Kövesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituție puternic și credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupției cu o flexibilitate remarcabilă și mult curaj”.
Acordul asupra numirii lui Kovesi ca procuror-sef trebuie formalizat acum de către Parlament si Consiliu.

„Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment. Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant”, se mai arată în comunicatul Parlamentului European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *