Acordul dintre Italia şi Albania privind migranţii respectă legislaţia europeană, spune Bruxelles-ul

Externe

Acordul dintre Italia şi Albania, care prevede că pe teritoriul celei din urmă vor fi create tabere de refugiaţi unde vor fi trimişi migranţi salvaţi pe Mediterana şi care vor de fapt să debarce pe coastele italiene, respectă legislaţia europeană, conform evaluării preliminare a serviciului juridic al Comisiei Europene, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, transmite agenţia EFE.

Conform înţelegerii dintre guvernele de la Roma şi Tirana, pe teritoriul Albaniei, ţară care nu face parte din UE, vor fi create două tabere cu o capacitate totală de 3.000 de persoane, unde vor fi găzduiţi şi identificaţi o parte din migranţii recuperaţi pe Mediterana şi care încearcă să debarce pe coastele Italiei. Obiectivul urmărit astfel de guvernul italian condus de Giorgia Meloni este de a „garanta că acei migranţi care nu au respectat normele şi nu au dreptul să intre în Italia pot fi returnaţi către ţările lor de origine”.

Acordul a fost criticat de Consiliul Europei şi de agenţia pentru refugiaţi a ONU, în timp ce ONG-urile care operează navele ce salvează migranţi pe Mediterana şi îi transportă apoi către Italia consideră această înţelegere un atac împotriva dreptului de azil.

„Legislaţia comunitară nu este aplicabilă în afara teritoriului UE”, a răspuns comisarul Ylva Johansson. „Evaluarea preliminară a serviciului nostru juridic este că acest acord nu încalcă legislaţia UE. Se află în afara legislaţiei UE”, a precizat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *