AEP – Seminarul online pe tema alegerilor în timpul pandemiei COVID-19

Social

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a participat, în data de 20 iulie 2020, la seminarul online cu tema Organismele electorale în faţa provocărilor COVID-19: experienţe din Africa şi Asia de Vest, organizat de Institutul pentru Iniţiative de Dezvoltarea Economică Avansată (International IDEA), potrivit unui comunicat de presă, al instituției.

Evenimentul a reunit specialişti din domeniul electoral din state din Africa şi Asia de Vest, dezbaterea fiind centrată pe experienţele administraţiilor electorale în organizarea de procese electorale în contextul pandemiei COVID-19.

Reamintim că, pe fondul pandemiei COVID-19, au apărut noi provocări în domeniul electoral, aspect ce a condus la amânarea alegerilor în anumite ţări afectate de COVID-19, în timp ce altele au introdus măsuri speciale pentru desfăşurarea alegerilor, fiecare dintre aceste decizii implicând riscuri, dar şi oportunităţi pe termen scurt şi lung.

În cadrul evenimentului au fost lansate în discuţie următoarele idei şi mesaje:

* Alegeri sau sănătate?
* Pornind de la ipoteza că pandemia poate continua, este necesar ca organizarea alegerilor să fie adaptată actualului context epidemiologic;
* Pandemia a afectat organismele electorale, angajaţii fiind obligaţi să facă faţă provocărilor generate de virusul COVID-19 şi să îşi adapteze activitatea la noul context.

Una dintre concluziile participanţilor la eveniment a fost aceea că nu există certitudinea încetării pandemiei nici în anul 2021 şi, în consecinţă, organismele electorale trebuie să fie pregătite să găsească soluţii pentru organizarea alegerilor şi în aceste condiţii, având în vedere că democraţia nu aşteaptă, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *