panourilor fotovoltaice

AFM a aprobat primele 9.566 de dosare în Programul „Casa Verde Foto-voltaice 2023”

Social

Un număr de 9.566 de beneficiari-persoane fizice au primit aprobarea pentru a începe instalarea panourilor fotovoltaice, prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”, a anunţat, marţi, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) într-un comunicat.

„Cu mare bucurie vă informez că astăzi am aprobat în cadrul şedinţei Comitetului de Avizare primii 9.566 de beneficiari – persoane fizice ai Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023. Aceştia au primit aprobarea de a începe instalarea panourilor fotovoltaice în ordinea înscrierii în program, contribuind astfel la reducerea costurilor facturii de energie electrică. Mi-aş fi dorit să putem aproba astăzi toţi beneficiarii declaraţi eligibili de către instalatori, însă, după cum ştiţi, până la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru anul 2024 de către Guvernul României, instituţia operează doar cu 1/12 din bugetul anului precedent şi acesta este numărul maxim de beneficiari pe care i-am putut aproba în acest moment, urmând ca, după aprobarea acestuia, să publicăm şi restul solicitanţilor acceptaţi în program”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
Lista cu primele dosare admise în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice 2023” sunt publicate pe site-ul Administraţia Fondului pentru Mediu, la secţiunea dedicată.

Instituţia precizează că durata de implementare a proiectului acceptat este de 12 luni de la data publicării listei.
AFM precizează că instalatorii selectaţi au obligaţia efectuării analizei documentelor încărcate de solicitant precum şi aprobarea solicitanţilor eligibili, în condiţiile şi termenele stabilite prin Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1063/2023.

În cazul solicitărilor de revenire în statusul „în verificare conformitate şi eligibilitate”, determinate de rezoluţia eronată aplicată de instalatori în aplicaţie, în urma analizei documentelor încărcate de solicitant, se stabileşte un termen de maximum cinci zile, calculat de la data de 23 ianuarie 2024, în cadrul căruia instalatorii sunt obligaţi să remedieze aceste situaţii.

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost suspendat printr-o decizie a instanţei, în luna septembrie a anului trecut, după ce o societate din Bihor a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor.
La finele aceluiaşi an, reprezentanţii Ministerului Mediului au ajuns la o înţelegere cu această societate, care şi-a asumat să renunţe la proces, în cazul în care se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *