prima casa

Agenţia Naţională pentru Locuinţe împlineşte 25 de ani

Social

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a fost înfiinţată prin Legea nr.152 din 15 iulie 1998 şi a reprezentat, iniţial, un promotor al aplicării legii creditului ipotecar. Adoptarea în Parlament şi promulgarea în urmă cu 25 de ani a cadrului legislativ aferent constituirii şi desfăşurării activităţii reprezintă certificatul de naştere al ANL.
În cei 25 de existenţă, ANL a livrat la nivel naţional beneficiarilor mai mult de 40.000 de locuinţe, dintre care peste 36.000 au fost pentru tineri şi specialişti.

„A avea un serviciu şi o locuinţă au fost mereu primele dorinţe ale tinerilor care sunt la început de carieră şi îşi doresc să îşi întemeieze o familie. Aceste elemente de stabilitate în viaţă nu s-au schimbat nici astăzi, la douăzeci şi cinci de ani de existenţă a ANL. În pas cu vremurile, Ministerul Dezvoltării integrează, finanţează şi coordonează proiecte împreună cu autorităţile locale din întreaga ţară pentru a da şi mai multă consistenţă eforturilor ANL” – a precizat ministrul Adrian Veştea.

Cu prilejul împlinirii unui sfert de secol de existenţă, ANL îşi propune să facă o incursiune în trecut pentru a reaminti publicului elementele care au construit, an după an, ceea ce înseamnă astăzi instituţia: zeci de mii de beneficiari, numeroase ansambluri de locuit construite în întreaga ţară şi un sprijin de neînlocuit pentru comunităţile locale!

„Consider că, prin construirea de ansambluri rezidenţiale şi cartiere dedicate tinerilor şi specialiştilor, ANL a contribuit la crearea de comunităţi puternice şi sustenabile şi a jucat un rol esenţial în promovarea accesului la locuinţe decente şi accesibile.

Apreciez susţinerea autorităţilor publice locale şi centrale care au înţeles pe parcursul activităţii noastre că a genera locuinţe într-o comună sau într-un oraş stimulează dezvoltarea economică a comunităţii beneficiare. Aş vrea să menţionez şi contribuţia tuturor colegilor de-a lungul acestor 25 de ani în implementarea proiectelor agenţiei, precum şi buna colaborare cu firmele de construcţii, instituţii financiare, societăţi de proiectare şi furnizori de utilităţi. Tuturor le transmit un sincer: ‘Mulţumesc!’. Fără dedicarea şi sprijinul lor permanent, realizările ANL nu ar fi fost posibile”, a declarat directorul general al ANL, Gabriel Stanciu.

Campania „ANL – Construim locuinţe, sprijinim comunităţi. De 25 de ani!” se va derula pe conturile de pe reţelele sociale ale agenţiei şi va prezenta fotografii ale unor momente sugestive din istoria ANL, însoţite de informaţii explicative, de bilanţ sau chiar inedite din activitatea instituţiei.

Fotografiile provin din arhiva proprie, dar şi din cea a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, ai cărei fotoreporteri au surprins multe din momentele importante din existenţa de 25 de ani a ANL.

Aflată sub coordonarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, ANL are ca principale obiective promovarea şi dezvoltarea la nivel sectorial şi naţional a unor programe privind construcţia de locuinţe.
Principalele programe aflate în derulare sunt: Programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii (care include şi locuinţele pentru specialiştii din domeniul sănătăţii şi învăţământ), Programul de construcţii locuinţe de serviciu, Programul pilot „Locuinţe sociale pentru comunităţile de romi” şi Programul propriu de construcţii locuinţe proprietate privată, realizate prin credit ipotecar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *