ANRS – România are rezerve de grâu pentru a acoperi consumul pentru cel puțin patru luni

Social

Administrația Națională a Rezervelor de Stat (ANRS), a anunțat într-un răspuns oficial oferit FACIAS, că România are rezerve de grâu pentru a acoperi consumul pentru cel puțin patru luni de zile.

FACIAS a solicitat guvernului să comunice public dacă rezervele de stat pot asigura necesarul de hrană și pentru ce perioadă există aceste rezerve.

Răspunsul oficial atestă că, în acest moment, există o rezervă de grâu pentru panificație pentru a acoperi consumul pentru o perioadă de cel puțin patru luni. În ceea ce privește alte cereale sau alimente, acestea nu au fost incluse în răspunsul primit de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat.

FACIAS a atras atenția că legislația din România prevede perioade de timp mult mai mici decât în alte state, în ceea ce privește constituirea rezervelor de stat. Așa cum arată răspunsul oficial, aceste rezerve sunt constituite pentru a acoperi o perioadă de cel puțin patru luni, în timp ce în alte state europene, așa cum sunt Germania sau Franța, rezervele de stat pot acoperi o perioadă de până la doi ani.

Solicitarea FACIAS privind această chestiune a fost adresată premierului, iar răspunsul primit de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat acoperă doar o parte dintre întrebările adresate. Astfel, FACIAS nu a primit răspuns la întrebările legate de achiziționarea de către stat a altor cereale decât grâul, sau întrebarea privind stadiul construirii depozitelor regionale strategice, proiecte incluse în PNRR și demarate în 2021.

FACIAS, conform scopului statutar, dar și prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, ca principiu al democrației și statului de drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *