Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor în 225 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT), cu o suprafaţă de peste 5,3 milioane de hectare, potrivit unui comunicat al ANCP.
Cărţile funciare au fost eliberate gratuit pentru cetăţeni, finanţarea fiind asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), din fonduri europene nerambursabile, dar şi din bugetele primăriilor. În alte 498 de UAT-uri sunt în derulare lucrări de cadastru.
Până la data de 01 februarie 2024, ANCPI, instituţie publică în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a eliberat, gratuit pentru cetăţeni, prin programele derulate, aproape 7 milioane de noi cărţi funciare. Astfel, suprafaţa totală a imobilelor înregistrate este de 5.311.473 de hectare, iar cea pe care se desfăşoară lucrări este de 6.191.187 milioane de hectare.
Dintre cele 225 de UAT-uri şi sectoare cadastrale finalizate, şase UAT-uri şi 283 de sectoare cadastrale, cu o suprafaţă de 39.865,52 de hectare au beneficiat de cofinanţare din veniturile proprii ale ANCPI. Alte 102 comune au fost cadastrate din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020.
Totodată, 455 dintre cele 498 de UAT-uri în care se derulează lucrări de înregistrare sistematică beneficiază de finanţare din fonduri europene. Pentru alte 91 de comune a fost finalizată procedura de licitaţie şi urmează să fie încheiate contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică. Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027.
Din cele 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvenţiilor acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară 7,48 milioane de hectare (78%).
PNCCF are ca scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene şi din bugetul primăriilor.
Mai multe informaţii referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, https://www.ancpi.ro/pnccf/.