Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială

Lifestyle

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) Sucursala Iaşi a organizat în premieră vineri, 2 februarie, la Iaşi în baza parteneriatului semnat pentru anul şcolar 2023-2024 cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi, ore de educaţie antreprenorială desfăşurate la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” şi Colegiul Naţional, la care au participat peste 300 de liceeni. În cadrul celui mai amplu program dedicat dezvoltării competenţelor antreprenoriale în rândul liceenilor, „Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială”, orele de educaţie antreprenorială vor mai fi organizate şi în alte licee ieşene şi preced competiţia de planuri de afaceri desfăşurată în primă fază la nivel judeţean, urmată de cea la nivel naţional. Programul aflat la cea de-a doua ediţie, va fi implementat în 23 de judeţe, în baza Acordului de colaborare PACTUL PENTRU EDUCAŢIE ANTREPRENORIALĂ, semnat de CONAF cu Ministerul Educaţiei, în 2022.

Antreprenori cu notorietate şi experienţă îndelungată au susţinut orele în faţa liceenilor curioşi, dornici să îşi deschidă orizonturile: Doina Cepalis – preşedinta CONAF Iaşi, Cristina Chiriac – preşedinta CONAF, Gianina Ioniţă – director executiv CONAF, Bianca Ionel – vicepreşedinta CONAF Iaşi, Marian Abutoaiei, Tiberiu Stoian. Aceştia le-au împărtăşit elevilor poveşti de succes din domeniul antreprenorial, subliniind provocările, dar şi riscurile pe care le implică dezvoltarea unei afaceri. În deschidere au luat cuvântul inspectorul pentru activităţi educative extraşcolare Andreea Neculau, directorul Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”, Neacşu Manuel, directoarea Colegiului Naţional, Elena Calistru.

Programul are drept scop descoperirea vocaţiei şi dezvoltarea educaţiei antreprenoriale cu aplicabilitate practică în rândul elevilor de liceu, pregătindu-i să contribuie la un ecosistem antreprenorial durabil şi competitiv. Educaţia antreprenorială devine o piesă esenţială pentru formarea viitorului adult responsabil, inovator, capabil să identifice rapid resurse şi oportunităţi. Prin intermediul acestui proces educaţional, liceenii vor reuşi să conecteze informaţiile şi cunoştinţele acumulate în cadrul orelor de educaţie antreprenorială cu realitatea economică. Astfel, vor fi pregătiţi să transforme ideile lor de afaceri în proiecte de succes, aducând beneficii atât pentru ei, cât şi pentru comunitate.

Peste 300 de elevi ai Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” şi la Colegiul Naţional din Iaşi sunt pe cale să adauge o nouă filă de cunoaştere şi experienţă în cartea lor de viaţă, prin participarea la orele de educaţie antreprenorială din cadrul programului „Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială”.
Următorul pas important la nivelul judeţului Iaşi îl constituie organizarea în premieră a competiţiei de planuri de afaceri ajunsă la cea de a doua ediţie la nivel naţional „Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială”, o oportunitate crucială pentru liceeni care le permite să-şi pună în practică cunoştinţele şi să-şi dezvolte competenţele antreprenoriale dobândite, consolidând astfel legătura dintre teorie şi aplicaţiile practice în lumea reală a afacerilor.

„A venit timpul ca Iaşul să se alăture unui program – fenomen. Am demarat la Brăila cu un pilot care s-a transformat în numai două luni, într-un program naţional în 11 judeţe, cu o participare a peste 5.000 de elevi, dintre care 10% au depus proiecte muncite alături de profesorii lor. Acest maraton nu este născut numai din dorinţa unei Românii antreprenoriale, dar şi din nevoia tinerilor pentru o educaţie adaptată visurilor şi nevoilor unei generaţii ce ne urmează. Anul acesta vom include în caravana antreprenorială 23 de judeţe şi până astăzi avem deja ore de educaţie antreprenorială în opt dintre acestea, în 22 localităţi. Peste 3.500 copii din 34 licee şi 63 de antreprenori au luat deja startul pentru anul acesta şi vă promit, că acest program va fi şi mai mare! Am văzut la Iaşi, aceeaşi plusvaloare pe care o aduce culturii româneşti, transpusă în iniţiative sustenabile remarcabile ce-şi merită recunoaştere naţională.

Mulţumesc Inspectoratului Judeţean Iaşi şi Primăriei Municipiului Iaşi pentru deschidere şi susţinere şi tuturor elevilor şi profesorilor, pentru minunata lor energie!” a declarat Cristina Chiriac, preşedinta CONAF
Andreea Neculau, inspector pentru activităţi educative extraşcolare ISJ Iaşi a declarat: „Începutul lunii februarie aduce la Iaşi, prin Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială o valoroasă comunitate de antreprenori, cu o agendă de activităţi de impact menite să creioneze poveşti de succes, să ofere lecţii de viaţă, să reunească parteneri viabili de dialog şi să contureze profilul unui antreprenor autentic. Elevii de la Colegiul Naţional Iaşi şi de la Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Asachi” din Iaşi au avut ocazia de a primi şi valorifica un bagaj informaţional semnificativ oferit de invitaţi menit să contribuie la alegerea conştientă a parcursului profesional. Astfel, comunitatea educaţională a binelui s-a îmbogăţit prin activităţi în care a fost încurajat şi şlefuit potenţialul elevilor ieşeni. Multiplicarea activităţilor de interes pentru elevi va conduce atât la creşterea gradului de autocunoaştere şi de motivare, cât şi la asumarea conştientă a parcursului educaţional şi profesional.”

În prima ediţie a Maratonului pentru Educaţie Antreprenorială, care s-a desfăşurat timp de 150 zile, peste 5.000 de elevi au participat cu entuziasm la orele de educaţie antreprenorială din Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Bihor, Buzău, Constanţa, Galaţi, Neamţ, Timiş, Tulcea şi din municipiul Bucureşti, finalizate cu competiţia care a desemnat cele mai bune planuri de afaceri, cu potenţial şi sustenabilitate.

Prima ediţie a „Maratonului pentru Educaţie Antreprenorială” a fost câştigată de proiectul CITY BREAK, o aplicaţie creată de o echipă de elevi a Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila, coordonată de profesorul Paul Pruş, prezentată în concurs de Mario Vlaviano, şi achiziţionată de administraţia locală.
Comunicat de presă – Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *