Atenţionare de călătorie în Republica Bulgaria

Externe

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că, în perioada 3 – 5 octombrie 2023, în intervalul orar 22:00 – 01:00, autorităţile bulgare desfăşoară pe Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse activităţi de reparare a rosturilor de dilatare.

În acest interval orar, circulaţia rutieră pe pod va fi restricţionată în totalitate. În afara orelor de restricţionare, în zona de reparaţie a podului, circulaţia rutieră se va desfăşura pe o singură bandă, fiind dirijată de indicatoare şi semnalizatoare rutiere. Astfel, pentru perioada menţionată, se preconizează înregistrarea unor timpi de aşteptare ridicaţi la trecerea frontierei prin punctul comun de control Giurgiu-Ruse.

Se recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia din zona punctului comun de frontieră Giurgiu-Ruse, iar şoferilor să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să respecte cu stricteţe semnalizarea rutieră temporară montată pe pod şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului. În această perioadă este posibil să se formeze coloane de autovehicule, în special de automarfare.

Se recomandă turiştilor români să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare. Firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri li se recomandă să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei bulgare şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente persoanelor transportate.

Se recomandă folosirea tuturor punctelor de frontieră deschise traficului internaţional, la frontiera româno-bulgară, după cum urmează: Calafat-Vidin, Negru Vodă-Kardam, Vama Veche-Durankulak, Lipniţa-Kainardja şi Dobromir-Krushari (ultimile două puncte cu orar de funcţionare 08:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), Ostrov-Silitra, Călăraşi-Silistra (ferry), Turnu Măgurele-Nikopol (ferry, cu program de funcţionare 08:30 – 19:30; www.feribot-eurobac.ro), Zimnicea-Svishtov (ferry) (cu program de funcţionare 08:30-19:00; www.ferry.bg) şi Bechet-Oryahovo (ferry, cu program de funcţionare 05:00 – 24:00; www.ferryboat.bg);

În acest contex, este importantă informarea corectă, achiziţionarea din timp a vinietei electronice. Recomandăm achiziţionarea acesteia înainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Republica Bulgaria supus taxării şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Autorităţile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg (cu versiune şi în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica) – site oficial recomandat de autorităţile bulgare competente.
Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

– cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
– cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg (www.bgtoll.bg/tol-taksa) sau din aplicaţia pentru telefoane mobile BGTOLL; – cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg; – cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu; – cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;

– cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Republica Bulgaria – www.customs.bg.
Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.
Comunicat de presă Ministerul Afacerilor Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *