google

Autoritatea pentru concurenţă din Franţa a amendat Google cu 250 milioane de euro”

Externe

Autoritatea pentru concurenţă din Franţa a amendat Google (divizie a Alphabet) cu 250 milioane de euro (271,73 milioane de dolari) pentru încălcarea normelor UE privind proprietatea intelectuală în relaţiile sale cu editorii media, citând temeri legate de serviciul AI (inteligenţă artificială) al companiei, potrivit Reuters.

Gemini, modelul de inteligenţă artificială generativă dezvoltat de Google, redenumit apoi Bard, a fost instruit pe conţinutul editorilor şi agenţiilor de presă, fără a le notifica, susţin oficialii francezi, conform sursei.
Google s-a angajat să nu conteste faptele ca parte a procedurile de soluţionare a litigiului, iar compania a propus măsuri pentru remedierea anumitor deficienţe, a precizat Autoritatea pentru concurenţă din Franţa, precizează sursa.

Amenda este legată de o dispută referitoare la dreptul de autor în Franţa privind conţinutul online, în urma plângerilor marilor agenţii franceze de presă, inclusiv Agenţia France Presse (AFP), precizează sursa menţionată.
Disputa părea rezolvată în 2022, când gigantul tehnologic american a renunţat la apelul contra amenzii iniţiale de 500 milioane de euro emise la finalul investigaţiei efectuate de Autoritatea pentru concurenţă. Dar instituţia a precizat, în comunicatul emis miercuri, că Google a încălcat patru din cele şapte angajamente convenite ca parte a procedurile de soluţionare a litigiului, inclusiv demararea unor negocieri de bună credinţă cu editorii şi furnizarea de informaţii transparente, potrivit Reuters.

Autoritatea pentru concurenţă din Franţa citează în special AI chatbot Bard al Google, lansat în 2023, care a fost instruit pe conţinutul editorilor şi agenţiilor de presă nespecificate, fără ca firma să le informeze sau să anunţe autorităţile, informează sursa indicată.

„Prin urmare, Google a legat folosirea conţinutului care face obiectul serviciului său de inteligenţă artificială de afişarea conţinutului protejat”, ceea ce a afectat capacitatea editorilor şi agenţiilor de presă de a negocia preţuri corecte, a precizat Autoritatea pentru concurenţă.

Amenda vine într-un moment în care mulţi editori, scriitori şi redacţii caută să limiteze colectarea automată a datelor privind conţinutul lor online de către serviciile AI fără consimţământul lor pentru compensaţii echitabile, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *