mașini electrice sau hibride

Autoritățile publice – obligate să achiziționeze minimum 10% mașini electrice sau hibride

Social Actualitate

Proiectul prin care autoritățile administrației publice vor fi obligate să achiziţioneze minimum 10% mașini electrice sau hibride din totalul vehiculelor pe care le vor cumpăra a fost adoptat miercuri de Senat.

Proiectul, iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu, propune modificarea articolului 5 din Ordonanța Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și instituțiile publice astfel: „la data intrării în vigoare a prezentei legi se introduce obligativitatea pentru toate entitățile prevăzute în prezenta ordonanță, care achiziționează mai mult de 10 autoturisme anual, ca un procent de 10% din totalul acestora să fie autoturisme electrice, al căror preț unitar nu poate depăși suma de 35.000 euro, inclusiv TVA”.

Prin inițiativa semnată de președintele ALDE şi adoptată de Senat, ministerele, organele de specialitate din administrația publică centrală și instituțiile din subordinea acestora, precum și consiliile locale și județene vor fi stimulate în a folosi și autoturismele acționate electric, potrivit unui comunicat de presă.

Modificările propuse vor ajuta la reducerea poluării și vor promova o dezvoltare sustenabilă economică și ecologică.

Liderul ALDE a precizat că va solicita deputaţilor să susţină această iniţiativă, astfel încât să poată fi implementată cât mai repede. „Este un pas important pe care îl putem face pentru a avea un mediu cât mai curat pentru noi și copiii noştri”, a mai spus preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.
Senatul a adoptat proiectul în calitate de primă cameră sesizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *