Aveiro – Mica Veneție a Portugaliei

Lifestyle Travel

Aveiro este unul dintre cele mai interesante orașe de pe coasta de vest a Portugaliei, situat de-a lungul lagunei Ria de Aveiro, la câțiva kilometri de Porto. Orașul este traversat de multe canale mici motiv pentru care este cunoscut ca Mica Veneție a Portugaliei.

Canalele sale sunt străbătute de bărci colorate care se numesc barcos moliceiros, ce au fost folosite în trecut pentru a colecta moliço (un fel de alge marine). Astăzi, aceste moliceiros, bogat decorate sunt principala atracție turistică a orașului și sunt folosite ca vehicul caracteristic pentru tururile fluviale.
Originile orașului sale datează din vremea împăratului roman Marcus Aurelius. Astăzi, Aveiro este un important centru comercial și industrial și găzduiește o universitate importantă.

Fabrica de ceramică este un exemplu de arhitectură industrială a secolului XX. În prezent găzduiește un centru cultural, iar zona înconjurătoare este printre cele mai frumoase pentru o plimbare printre sculpturi (precum cea dedicată dulciurilor Ovos Moles) și scările colorate.
Centrul istoric al orașului Aveiro este foarte primitor cu străzile sale înguste și casele înalte, cu fatade tencuite în culori vii sau acoperite cu azulejos, cu restaurante, magazine de suveniruri și produse gastronomice tradiționale portugheze. Aceste alei și străzi înguste amintesc de străzile venețiene.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Canalele – explorați canalele care se întind și străbat cartierele vechi și noi. Bărcile tradiționale, pictate manual cu scene tradiționale, pot fi închiriate pentru excursii pentru explorarea canalelor. Canalul Central este principalul canal din Aveiro și este traversat în mai multe puncte de niște poduri pietonale unde se obișnuiește să se lege panglici colorate. În zona Rossio există cele mai frumoase arhitecturi Art Noveau. Odată ajunși în această zonă , vizitați Casa do Major Pessoa, muzeul Art Nouveau și Casa dos Ovos Moles;

Mosteiro de Jesus – mănăstire construită între secolele al XV-lea și al XVII-lea, și decorată cu sculpturi în lemn și plăci pictate manual, într-o locație solitară și panoramică. În interiorul bisericii, capela principală merită o atenție deosebită, datorită lucrării remarcabile în lemn sculptat și aurit de la sfârșitul secolului al XVI-lea;

Muzeul Aveiro – creat în 1911, muzeul este găzduit în spațiile mănăstirii care, cu măreția sa arhitecturală, este contextul perfect pentru expoziția de artă renascentistă. Faima muzeului este legată de prințesa Joana – fiica regelui Portugaliei, Alfonso al V-lea care s-a retras la această mănăstire în ciuda părerii contrare a tatălui său, unde a rămas până la moarte ( în 1490). În muzeu se poate admira mormântul prințesei, care a fost beatificată la două secole după moartea ei;

Museu De Arte Nova – un muzeu profund legat de identitatea orașului Aveiro este Muzeul Art Nouveau, găzduit într-o clădire foarte elegantă, decorată cu plăci colorate și uși din fier forjat. Vizita la acest muzeu vă va permite să descoperiți istoria acestei mișcări artistice, de la originile ei la începutul secolului al XX-lea, și modul în care a prins rădăcini în orașul Aveiro, dând viață clădirilor extraordinare care pot fi admirate în centru;

Catedral de São Domingos – fondată în secolul al XV-lea ca parte a unei mănăstiri dominicane, Catedrala din Aveiro este o biserică interesantă în stil baroc portughez, cu unele elemente gotice. De remarcat coloanele dorice de pe fațada acesteia, neobișnuite pentru stilul vremii. Impresionantă este și orga, amplasată lângă altarul principal;

Praça do Peixe (piața de pește) – una dintre cele mai animate atractii din Aveiro este Piata de Pește situată în piața cu același nume (Praça do Peixe în portugheză), unde de la prima oră a dimineții pescarii vând peștele prins în timpul nopții. Acesta este locul potrivit unde, în restaurntele din apropiere puteți servi specialitățile locale pe bază de pește;

Jardim do Rossio – locul perfect pentru a citi o carte, pentru activități de agrement și relaxare. Este, prin excelență, o gradină de cartier, mică si liniștită, cu o atmosfera foarte tipică, fiind flancată de clădiri în stil Arte Nova și Canalul Central.
De asemenea, în împrejurimile orașului există diverse locuri care merită vizitate. Puteți naviga pe Ria, traversând salinele pentru a admira albul sării, care vara formează piramide.

În apropiere de Aveiro se află Rezervația Naturală Dunas de São Jacinto – o oază naturală cuprinsă între mare și lagună. Se află la aproximativ 15 minute de mers cu mașina și are plaje aproape sălbatice.
Orașul Aveiro nu are plaje urbane, dar puteți merge la câțiva kilometri spre sud spre Praia da Barra, care găzduiește cel mai înalt far din Portugalia (62 de metri înălțime), construit în 1893, sau spre Costa Nova, renumită pentru casele sale din lemn cu dungi colorate. Costa Nova a fost un sat de pescari construit între lagună și ocean. Astăzi este o populară stațiune portugheză de pe litoral. Acestea sunt situate la o distanță mică de centrul orașului Aveiro la se poate ajunge cu autobuzul direct în lunile de vară. Puteți ajunge la Costa Nova rezervând un tur care include și salinele și o plimbare cu un moliceiro.

În ceea ce privește gastronomia, emblema orașului este desertul preparat cu ouă și zahăr – “ovos moles” vândute în recipiente din lemn sau învelite într-o napolitana care îmbracă diferite forme. Din 2009, la nivel european, denumirea Ovos Moles de Aveiro este recunoscută ca indicație geografică protejată (IGP).
Dar înainte de desert, puteți gusta delicatesele pe care le oferă marea precum fructe de mare, pește proaspăt la grătar, supe de pește – specialități ale regiunii, care se servesc ca supă (caldeirada) sau marinate (în sos escabeche).

Cât privește cazarea, Aveiro nu este aglomerat și este destul de ușor să găsiți cazare în hoteluri și pensiuni, chiar la prețuri bune. De asemenea, există și o ofertă bună de apartamente de vacanță și camere în case particulare. Pentru cei care doresc doar să viziteze orașul este indicat un hotel în centru, cât mai aproape de obiectivele principale (spre exemplu – Hotelul Moliceiro aproape de Museu de Arte Nova, cu vedere la canal și Jardim do Rossio sau hotelul Imperial care este situat în centru, la o aruncatură de băț de zona canalelor si oferă camere spatioase si luminoase cu vedere la o stradă elegantă din oraș). În schimb pentru cei care iubesc marea este de preferat alegerea unui hotel lângă plaje.

Vacanța în Aveiro este recomandată mai ales vara, când vă puteți bucura și de împrejurimi, deoarece, datorită poziției sale geografice, orașul are o climă caracterizată de ierni reci și veri calde( cu precipitații pe tot parcursul anului datorită apropierii de Oceanul Atlantic).

Pentru a ajunge în Aveiro trebuie să luați un avion București – Lisabona și de acolo un alt zbor spre orașul Porto, sau un tren de la Lisabona la Aveira (călătoria durează aproimativ 2 ore lu 30 de minute).
Aveiro este situat la mică distanță de Porto de care este conectat prin linii de autobuz și trenuri. Dacă vă aflați în Porto, la Aveiro se poate ajunge ușor cu mașina sau cu trenul care pleacă aproximativ la fiecare oră din gara São Bento. Trenurile regionale ajung în mai puțin de o oră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *