Avocatul Poporului

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu lipsa medicilor de familie în mediul rural

Social

Instituția Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu buze medicale de familie în mediul rural, potrivit unui comunicat de presă la instituții.

“Plecând de la mai multe semnalări din mass-media, în luna noiembrie a anului trecut, instituția Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu lipsa medicilor de familie în mediul rural, și a întreprins o serie de demersuri la autoritățile publice cu atribuții în materie, ținând cont de situația de fapt și raportat la normele legale ce reglementează activitatea medicilor de familie, cu atenţie specială asupra problemelor apărute în contextul pandemiei de Covid-19.

În acest sens, relevantă a fost și statistica publicată de Institutul Național de Statistică în Activitatea unităților Sanitare în anul 20191.

Astfel, potrivit acesteia, din punctul de vederebal personalului sanitar care asigură îngrijirea sănătății populației în mediul rural, acesta a fost slab reprezentat, în anul 2019, desfăşurându-și activitatea în localităţile rurale numai 9,0% dintre medici, 12,4% dintre medicii stomatologi, 18,2% din totalul farmaciştilor, 10,9% din totalul personalului sanitar mediu şi 11,6% din personalul sanitar auxiliar.

De asemenea, potrivit aceleiași statistici, în mediul rural au funcționat 59,1% dintre unităţile medico-sociale, 63,2% dintre drogherii și punctele de lucru ale farmaciilor, 3 din cele 9 centre multifuncţionale, precum şi cele două preventorii existente. Sesizarea din oficiu referitoare la lipsa medicilor de familie din mediul rural se află în lucru, rezultatele demersului nostru vor fi făcute publice”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *