Avram Fițiu (AUR ) – Guvernul să vină cu o strategie care să garanteze veniturile agricultorilor

Politica

Protestul fermierilor români, declanşat în urma crizei cerealelor din Ucraina, face parte dintr-un val mai larg de nemulţumiri la nivel european a declarat Avram Fiţiu, conf. dr. în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca. Acesta a solicitat Guvernului PSD-PNL să vină de urgenţă cu o strategie prin care să propună soluţii alternative prin care veniturile agricultorilor să poată fi garantate în anii ce vin.

Avram Fiţiu a atras atenţia asupra importanţei unei strategii de criză din partea Ministerului Agriculturii pentru a face faţă acestei situaţii. El a evidenţiat faptul că guvernele din Franţa şi Germania au adoptat deja astfel de strategii, care propun soluţii alternative pentru piaţa de cereale.

„Aşa cum în toată Europa de Vest, în ţări precum Franţa, Germania, guvernele au venit cu o strategie de criză prin care să poată să vină cu soluţii alternative pentru piaţa de cereale, aşa şi în România guvernul va trebui să vină cu o strategie prin care să propună soluţii alternative prin care veniturile agricultorilor să poată să fie garantate în anii ce vin. Nu este o problemă punctuală, este o problemă de fond, care va avea repercusiuni în anii care vin, motiv pentru care va trebui ca aceste măsuri să fie extrem de diverse. De la măsuri care să vizeze procesarea, pentru că nu poţi să ai un viitor în România în sectorul de cereale dacă tu continui să vinzi materie brută. Deci, ne trebuie o strategie care să integreze componenta de procesare”, a arătat profesorul Fiţiu.

De asemenea, el a menţionat importanţa diversificării producţiei agricole, atât în zona vegetală, cât şi în cea zootehnică.

„Este fundamental ca în Câmpia de Est sau în Bărăgan să venim cu o componentă zootehnică extrem de importantă care să poată prelua o mare parte din materia brută ce rezultă din sectorul de cereale. În acelaşi timp, sunt necesare măsuri de diversificare în zona vegetală, în aşa fel încât în aceste zone nu ne vom mai permite în anii ce vin să mergem doar pe grâu şi pe porumb ca şi culturi principale, ci va trebui să integrăm şi alte culturi pentru a putea gestiona în mod corespunzător apa. Toate aceste măsuri de diversificare în zona vegetală sau în zona animală sau măsuri de procesare a materiei brute vor permite agricultorilor în anii care vin să facă faţă preţului foarte scăzut al acestor cereale”, a arătat specialistul AUR.

Avram Fiţiu a conchis că „avem nevoie la nivel naţional de o strategie foarte clară de criză pe tema de cereale care să-i permită agricultorului român din zona de câmpie să aibă în faţă variante alternative care să îi permită să îşi continue activitatea în acest sector agricol”.

Avram Fiţiu este conf. dr. în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca unde coordonează masterul în limba franceză de Agricultură, Schimbări climatice şi Siguranţă Alimentară şi predă Politică Agricolă Comună şi alte cursuri în limba franceză.
Departamentul de comunicare al Alianţei pentru Unirea Românilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *