Bali – faimoasa insulă indoneziană

Lifestyle Travel

Insula Bali se află în Oceanul Indian și este cea mai populară destinație de vacanță pentru turiștii care aleg Indonezia. Supranumită și „Insula Zeilor, Bali este un loc mistic și magic unde cultura antică, miturile și legendele creează un farmec aparte. Cultura hindusă a locului a rămas intactă și este foarte prezentă, prin ceremonii și o constantă căutare a spiritualității.

De la vulcani până la mare, trecând prin păduri, câmpuri de orez și recife de corali spectaculoase care înconjoară întreaga insulă, plaje cu nisip alb, țărmuri magnifice, Bali este o destinație specială.
Mulți turiști vizitează insula pentru frumusețea spectaculoasă a peisajelor sale, pentru marea cristalină, natura luxuriantă, pentru apusurile uluitoare dar și pentru templele hinduse, care sunt una dintre principalele atracții.

Având în vedere orientarea budistă a insulei, numărul templelor este atât de mare încât nu pot fi toate vizitate. Pura Kehen este unul dintre cele mai venerate temple hinduse din Bali. Vizitând acest sanctuar înconjurat de natură vă veți cufunda în atmosfera mistică a locului care favorizează meditația și relaxarea.

Capitala insulei Bali este Denpasar și unul dintre principalele orașe din această regiune a Indoneziei. Este un oraș încă autentic unde veți descoperi cultura și tradițiile balineze. Muzeele din Denpasar sunt printre cele mai importante din Bali, și reflectă diferitele epoci ale insulei, de la cele mai vechi la cele mai moderne. Orașul găzduiește numeroase temple, unde puteți admira splendida arhitectură religioasă.

Orașul Ubud este capitala culturală și artistică a insulei, renumită pentru temple, arte, meșteșuguri, și natură și este un bun punct de plecare pentru o excursie în Bali, unde vă puteți bucura de răcoarea orașului datorită vegetației luxuriante. De asemenea, vă puteți relaxa într-una din numeroasele cafenele și restaurante în aer liber. Lângă Ubud puteți găsi mai multe cascade printre care și frumoasa Cascadă Tegenungan, unde puteți experimenta fiorul unui înot în cascadă. Pentru a ajunge acolo, trebuie doar să vă adresați un ghid local sau să vă alăturați unuia dintre numeroasele grupuri organizate.

O vacanță în Bali este sinonimă cu spiritualitate, relaxare pe litoral, zile petrecute în restaurante și cluburi de lux pe plajă , cumpărături în piețe la care puteți adăuga una dintre numeroasele activități sportive precum surfing și snorkeling. În multe zone mareele sunt destul de evidente în timpul zilei și în anumite momente valurile sunt mari și curenții foarte puternici. Cele mai cunoscute stațiuni de pe litoral sunt Kuta, Sanur, Jimbaran, Seminyak și Nusa Dua.

Kuta, situat în vârful sudic al insulei este unul dintre cele mai cunoscute locuri în rândul surferilor. Aici puteți găsi celebra plajă Kuta Beach, ideală pentru odihnă și relaxare, sau bază pentru surfing. Pe lângă plaje, zona oferă mai multe atracții interesante, cum ar fi templul Tanah Lot construit pe o mică insulă stâncoasă care se poate accesa doar la reflux, sau templul Batu Bolong situat în apropiere.

Pentru iubitorii de surf sau pentru cei care vor sa cunoască acest sport, în sudul insulei, se află micul golf Uluwatu, renumit pentru valurile sale. Aici veți găsi o plajă paradistică.
Un adevărat paradis pentru scafandrii este satul Amed situat în nordul insulei, unde fie vă puteți relaxa pe plajele cu nisip negru mărginite de marea translucidă, fie vă puteți scufunda pentru a admira sublimul fund al mării. Puteți apela la una dintre multele școli de scufundări care oferă sesiuni introductive sau cursuri.

Plaja Candi Dasa, situată în estul insulei este accesibilă doar la reflux. Așadar, este de preferat ca dimineața sa faceți vizite la temple sau să organizați trasee în natură, lasând relaxarea la mare pentru prima parte a după- amiezii și seara. Dimineața, însă, se poate face snorkeling, pentru a admira coralii prezenți de-a lungul fundului mării. Printre locurile de văzut aici, se numără templul hindus Pura Candisasa, situat pe vârful dealurilor din spatele orașului, sau complexul de temple Pura Besakih, care necesită o urcare lungă pentru a admira atmosfera meditativă a locului. În zonă există diverse facilități turistice, precum hoteluri și resorturi, multe oferind acces direct la plajă. De menționat este faptul că în Bali, ciclismul este o altă modalitate perfectă de a vizita atracțiile insulei și de a vă bucura de mediu în același timp.

Nusa Dua este situată în partea de sud a insulei și este una dintre cele mai populare zone pentru turiștii aflați în vacanță în Bali. Aici există hoteluri de 5 stele, resorturi și restaurante excelente. Zona este deosebit de exclusivistă, iar pentru a fi accesată se fac controale de securitate, pentru siguranța oaspeților. În împrejurimile orașului Nusa Dua există încă câteva locuri tradiționale, printre care templul Nusa Dharma și Muzeul Pasifika, care găzduiește artefacte unice ale artei balineze și al artiștilor europeni care au locuit pe insulă.

De asemenea, Insula Bali are mulți vulcani. Mount Batur cu o altitudine de 1717 m este foarte accesibil pentru drumeții, unde puteți urca, cu ghid. În zilele senine, priveliștea insulei și a vulcanilor din jur este magnifică.
Unele zone din Bali sunt o destinație de top pentru viața de noapte și aventuri la preț redus. Sute de baruri pe plajă, discoteci, cluburi mai mult sau mai puțin luxoase se înghesuie în principal pe străzile din Kuta și Seminyak, unde nopțile sunt lungi și vibrante.

Înceea ce privește gastronomia, bucătăria balineză este un amestec de arome și gusturi din diferitele culturi care au locuit insula de-a lungul secolelor. Este o bucătarie cu tradiții gastronomice proprii, însă influențată de bucătaria indoneziană, indiană si chineză. Mâncarea este foarte sănatoasă si echilibrată, nu se folosesc grăsimi. Există carnea albă precum puiul și rața. Carnea de porc și, de asemenea, carnea roșie, este mult mai puțin consumată.

Printre ingredientele principale ale gastronomiei locale se numără peștele, crustaceele, puiul, capra și numeroase legume. Orezul este ingredientul care însoțește aproape toate felurile, în special este servit împreună cu legume, carne și pește. Condimentele cu arome unice sunt și ele prezente în preparatele din Bali, aproape întotdeauna proaspete și nu uscate, asa cum se folosesc în Occident.

Există multe feluri de mâncare tipice din bucătăria balineză, dar cea mai cunoscută, folosită în special în ceremonii, este babi guling, un porc de lapte gătit cu ardei iute, usturoi, turmeric și ghimbir. Un alt fel de mâncre printre cele mai cunoscute ale insulei este bebek betutu, rața umplută cu condimente și acoperită cu frunze de banan.
Cele mai consumate băuturi în Bali sunt cu siguranță cafeaua, ceaiul fierbinte, berea și vinul de orez balinez. Cafeaua balineză, numită Kopi Bali, o cafea în stil turcesc – un amestec măcinat foarte fin, servit cu mult zahăr. Ceaiul, numit teh panas, este făcut cu zahăr și lapte condensat. Ceaiul cu gheață poate fi găsit și pe plaje.

În ceea ce privește cazarea, Bali are hoteluri pentru toate buzunarele, dar există multe resorturi de lux.
Pe insula Bali se poate ajunge atât cu avionul, cât și pe mare, cu zboruri directe către orașul Denpasar (unde se află și aeroportul internațional) sau cu feribotul din Insula Java. De asemenea, insula Bali este conectată cu zboruri directe din Jakarta (capitala Indoneziei) către principalele orașe europene. În plus, există zboruri interne zilnice către alte orașe indoneziene.

Cel mai bun moment pentru a vizita insula Bali este între lunile iunie și septembrie, perioadă în care ploile sunt destul de rare și temperaturile sunt plăcute pentru o vacanță la mare. Temperatura medie anuală este de 30 ° C. Lunile dintre noiembrie și mai trebuie evitate, deoarece sunt caracterizate de zile ploioase care se pot transforma și în cicloni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *