euro

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază

Actualitate

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, aşa cum a promis încă de luna trecută, ignorând haosul de pe pieţele financiare şi solicitările investitorilor privind renunţarea la înăsprirea politicii monetare până la revenirea încrederii, transmite Reuters.

„Inflaţia este prognozată să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în linie cu angajamentul său de a asigura o revenire ordonată a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Începând cu data de 22 martie, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,50%, 3,75% şi, respectiv, 3,00%.
Cu toate acestea, în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE, instituţia de la Frankfurt nu a mai spus că va continua să majoreze dobânzile în lunile următoare, în pofida declaraţiilor mai multor decidenţi care au făcut apel pentru mai multe mişcări importante pe partea de dobândă pentru a contracara inflaţia.
„Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanţa unei abordări pe bază de date în ceea ce priveşte deciziile de politică monetară ale Consiliului Guvernatorilor”, a precizat BCE.

În ultimele zile, acţiunile băncilor din zona euro au fost în cădere liberă, influenţate mai întâi de colapsul băncii americane SVB, apoi de prăbuşirea valorii băncii elveţiene Credit Suisse. Însă, joi, Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că a acordat Credit Suisse o linie de ajutor în valoare de 54 de miliarde de dolari, o dovadă importantă de încredere care a condus la creşterea cotaţiei acţiunilor Credit Suisse cu peste 20% şi a impulsionat şi acţiunile altor bănci.

„Consiliul guvernatorilor monitorizează îndeaproape actualele tensiuni de pe piaţă şi este pregătit să răspundă aşa cum va fi nevoie pentru a păstra stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară în zona euro. Sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu poziţii solide de capital şi lichiditate. În orice caz, arsenalul BCE este complet echipat pentru a oferi sprijin de lichiditate sistemului financiar din zona euro dacă va fi nevoie, pentru a asigura o transmitere fără probleme a politicii monetare”, se arată în comunicatul de presă al BCE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *