Belarusul explică decizia de a găzdui arme nucleare tactice ruse pe teritoriul său

Externe

Ministerul de Externe belarus a declarat marţi că țara sa decis să găzduiască arme nucleare tactice ruse după ani de presiuni din partea Statelor Unite şi aliaţilor lor pentru schimbarea orientării sale politice şi geopolitice, transmite Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că în viitor Moscova ia în calcul să desfăşoare armament nuclear tactic în ţara vecină Belarus, ceea ce a dus la escaladarea tensiunilor cu Occidentul.
Ministerul de Externe belarus a explicat decizia de cooperare cu Rusia într-o declaraţie difuzată marţi, afirmând că Belarusul acţionează pentru a se proteja de Occident.

“În ultimii peste doi ani şi jumătate, Republica Belarus a făcut obiectul unei presiuni politice, economice şi informaţionale fără precedent din partea SUA, a Regatului Unit şi a aliaţilor lor din NATO, precum şi a statelor membre ale Uniunii Europene”, indică declaraţia diplomaţiei belaruse.

„Având în vedere aceste circumstanţe şi riscurile şi îngrijorările justificate ce rezultă din ele în sfera securităţii naţionale, Belarusul este nevoit să răspundă prin consolidarea propriei securităţi şi a propriei capacităţi de apărare”, adaugă declaraţia citată.
Autorităţile de la Minsk susţin că planurile nucleare ruse nu contravin acordurilor de neproliferare internaţionale, întrucât Belarusul nu va avea un control asupra armelor respective.

La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *