Berlin – un caleidoscop al artei și culturii

Lifestyle

Berlinul, capitala Germaniei este un oraș modern și minunat. Este un adevărat un caleidoscop al artelor și culturii, una dintre puținele mărturii din perioada postbelică și una dintre moștenirile pe care această perioadă a lăsat-o în inima Europei.

Berlinul oferă o mare varietate de opțiuni pentru cei care doresc să cunoască personalitatea, istoria și tradițiile sale.

Muzeele sale antice sunt foarte interesante, precum și cele ale artei moderne și contemporane.

Cel mai clasic tur al Berlinului se concentrează în jurul a trei cartiere: Mitte, Kreuzberg și Neukölln, dar aspectul orașului se schimbă complet dacă mergeți și în zone mai puțin cunoscute, care cu siguranță merită să fie descoperite.

Puteți începe vizita de la clădirea Parlamentului, numită Reichstag, situată în centrul Berlinului în cartierul Berlin-Tiergarten. Cupola sa spectaculoasă din sticlă simbolizează transparența și onestitatea în guvernare. Este de preferat să rezervați o vizită online (gratuit), deoarece la fața locului cozile ar putea fi foarte lungi și pot fi sub rezerva unei disponibilități reduse.

Parlamentul are o terasă minunată cu vedere la cartieul central Tiergarten, care este echivalentul Parcului Central European. Plămânul verde al Berlinului este fascinant și se pretează la plimbări lungi în natură.

Cartierul Tiergarten este una dintre locatiile preferate de berlinezi pentru petrecerea timpului liber. Aici se află unul dintre cele mai mari parcuri din Germania, unde se organizează frecvent concerte si evenimente artistice cu acces gratuit. Tot aici se află și Zoologischer Garten Berlin – cea mai cunoscuta Grădină Zoologica din Germania, care găzduiește peste 20 000 de animale din 1500 de specii, printre care: elefanți, lupi arctici canguri, etc.

Grădina Zoologică are două intrări. Una este situată Hardenbergerplatz și este cunoscută sub denumirea de Poarta Leului, deoarece este flancată de două clădiri mici cu statui ale unor lei, iar cealaltă intrare se găsește pe Budapester Strasse, flancată de statui ale unor elefanți, cunoscută sub denumirea de Poarta Elefanților.

Printre alte obiective de interes se numără:
Turnul de televiziune din Berlin și Alexanderplatz (o mare piață publică care poartă numele țarului rus Alexandru I).

Turnul de televiziune din Berlin are o înălțime de 368 de metri, fiind cea mai înaltă clădire din Germania și unul dintre simbolurile orașului. Dacă ziua este senină urcați pe platforma panoramică pentru a admira o priveliște impresionantă.

Poarta Brandenburg – este situată în cartierul Mitte, în partea de vest al Pariser Platz, și este un alt simbol al orașului, de care berlinezii sunt foarte pasionați. Se pare că arhitectul care a proiectat-o a fost inspirat de Acropola din Atena.Poarta Brandenburg a fost mult timp simbolul divizării Germaniei. Până în 1989, Zidul Berlinului a trecut lângă poartă, în partea de est a orașului.

Memorialul evreilor asasinați din Europa, cunoscut și sub numele de Memorialul Holocaustului este format din 2711 stele de beton de diferite înălțimi, colorate în gri închis și aliniate pe o suprafață de 20.000 de metri pătrați. În acest labirint unduitor, intrarea este liberă și poate fi accesat din oricare parte a perimetrului.

Postdamer Platz – această piață este punctul central al unuia dintre cele mai moderne cartiere din Berlin, cu centre comerciale, teatre, cazinouri, cinematografe, hoteluri și chiar un muzeu dedicat cinematografiei.

Acoperișul în formă de umbrelă al Sony Center și priveliștea de pe terasa Turnului Kollhoff sunt cu adevărat uimitoare.

East Side Gallery este o galerie în aer liber ce se compune dintr-o serie de picturi murale pictate direct pe o rămășiță de 1.316 m lungime a Zidului Berlinului, situată între Ostbahnhof și Oberbaumbrücke . Zeci de artiști din fiecare țară au decorat cu lucrările lor cei 1316 metri de ceea ce a fost simbolul Războiului Rece până în anii 80, făcând din aceasta o revoltă de culoare și fantezie.

Insula Muzeelor – numele provine din concentrarea muzeelor de importanță internațională inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1999. Dacă iubiți arta și arheologia o veți avea pentru zile întregi. Printre numeroasele oportunități de vizitat se numără Muzeul Pergamon (Pergamonmuseum) unul dintre cele mai importante muzee arheologice din lume, unde sunt expuse altarul din Pergamum, Poarta Pieței din Milet și Poarta Ishtar din orașul Babilon(a opta poartă către orașul interior Babilon, construită în jurul anului 575 î.Hr); Muzeul Neues cu colecția sa de antichități egiptene, care include celebrul bust al reginei Nefertiti; Bode-Museum, redeschis în 2006, cu aripa lui de antichități bizantine, cabinetul Numismatic și Pinacoteca.
DDR-Museum – duceți-vă câteva ore la acest muzeu (de obicei foarte aglomerat) creat pentru a spune povestea vieții cotidiene din Republica Democrată Germană. Este un adevărat templu al Ostlagiei, „nostalgie în cultura germană”.

Acestea sunt doar câteva din multele obiective turistice pe care le oferă Berlinul. Dar între timp tebuie degustați preparatele bucătăriei berlineze. Nemții sunt pasionați de carne, în special de cârnați, dintre care există o alegere largă și de bucătărie bogată și substanțială.

Carnea este însoțită de varză sau cartofi (Sauerkraut sau Kartoffel), cu o preferință clară pentru cartofi, care sunt și baza salatei (kartofellsalat), (kartoffelklosse) și ciorba (kartoffelsuppe).

Cel mai servit fel de mâncare de pe mesele de la Berlin este Eisbein, bucăți de carne de porc fierte cu varză, alături de o bere.

Berea este asociată cu Pretzel (covrigi), în timp ce printre dulciuri predomină Berliner – Krapfen(gogoașa berlineză). Oricare ar fi gusturile dumneavoastră, nu pierdeți frankfurters-urile( hot-dog) de la chioșcurile împrăștiate peste tot în oraș și Kebabs-urile( specialități turcești), pregătite cu măiestrie în întregul Berlin.

În ceea ce privește cazarea, în Berlin există aproximativ 1000 de hoteluri din fiecare categorie, plus sute de pensiuni și apartamente de închiriat, pentru toate buzunarele. Capitala Germaniei este bine deservită de metrou, autobuze și tramvaie, astfel încât să puteți lua în considerare o cazare mai periferică pentru a economisi niște bani.

Pentru a ajunge la Berlin puteți opta pentru o călătorie cu mașina sau cu avionul. Din București sunt zboruri directe către Berlin, care are două aeroporturi internaționale: Tegel sau Schönefeld.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *