Bilbao – un oraș cu o mie de forme

Actualitate Lifestyle

Bilbao este un oraș cu o mie de forme, dar cu o identitate bine definită ca oraș basc. Situat în nordul Spaniei, pe teritoriul Țării Bascilor(o comunitate autonomă a Peninsulei Iberice), Bilbao este un oraș cu capodopere arhitecturale avangardiste, un loc pentru a gusta mâncăruri excelente și, mai presus de toate, un nou centru artistic datorită celebrului muzeu Guggenheim, care a însemnat renaștere, inovație și începutul unei serii de schimbări care au readus lumina în capitala bască.

Așadar, simbolul orașului este cu siguranță Muzeul Guggenheim care, de la inaugurarea sa în 1997, a proiectat orașul spre o dimensiune internațională, iar peisajul său urban și-a schimbat considerabil aspectul. „Efectul Guggenheim” i-a atras în Bilbao pe cei mai renumiți arhitecți și designeri de renume mondial, precum Alvaro Siza, Philippe Stark, Santiago Calatrava, care au decis să proiecteze și să construiască aici capodoperele lor de artă urbană: clădiri, muzee, poduri și sculpturi futuriste care coexistă armonios cu rădăcinile orașului.

Bilbao reprezintă astăzi orașul viitorului, cosmopolit și plin de farmec, care a avut curajul să-și deschidă porțile către modernitate concentrându-se pe design, artă contemporană și arhitectură urbană, dar fără a uita niciodată originile sale medievale și credința sa religioasă.

Muzeul Guggenheim este, fără îndoială, o capodoperă incontestabilă a arhitecturii moderne, a muzeologiei și a artei în sine. Proiectat de arhitectul Frank Gehry, Muzeul Guggenheim este un gigant cu o formă originală care se ridică între clădirile orașului, ce arată ca o navă când este privit din lateral sau ca o floare când este privit de sus. O structură din sticlă, paneluri de titan și piatră care reprezintă ea însăși o operă de artă – o sculptură în aer liber cu mai multe fațete care reflectă și absoarbe lumina atmosferică, schimbându-și, parcă, continuu forma și aspectul, ca și cum ar fi un organism viu, dotat cu o expresivitate proprie. Muzeul găzduiește 19 galerii de artă amenajate pe trei etaje, cu un total de 10 mii de metri pătrați de galerii expoziționale, cu adevărat impresionante.

Dacă sunteți pasionați de arta contemporană, așteptările nu vor fi dezamăgite. Muzeul găzduiește lucrările celor mai reprezentativi artiști ai secolului al XX-lea precum: Yves Klein, Marc Rothko, Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol, Keith Haring, Willem de Kooning. În muzeu sunt expuse, de asemenea, capodopere ale unor artiști contemporani spanioli, precum cele ale lui Eduardo Chillida.

Vizita începe de la spațiile sale exterioare, unde există sculpturi gigantice imaginative, care au devenit, de asemenea, adevărate icoane ale orașului și unde puteți face fotografii memorabile. Pentru a întâmpina publicul există: un păianjen de bronz de 10 metri înălțime, opera artistei Louise Bourgeois; faimosul Puppy( un câine uiaș realizat din 70 000 de flori) – o operă spectaculoasă a lui Jeff Koons.

Pentru a vizita Guggenheim, trebuie să rezervați biletul direct pe site. Există și locuri în timpul zilei, dar depinde de perioade și de numărul de persoane.

Printre alte obiective de interes se află:
Ponte de La Salve – nu departe de Muzeul Guggenheim, în cartierul La Salve se află „podul suspendat” care traversează râul Nervion. Construit în 1970, a fost revizuit de artistul francez Daniel Buren în 2007;

Bazilica Nuestra Señora de Begoña – dedicată fecioarei Maria din Begoña este situată în inima orașului și este construită în stil gotic. Potrivit tradiției, în acest loc, Fecioara Maria s-a arătat locuitorilor orașului.

Datând din secolul al XVI-lea, de-a lungul timpului bazilica a suferit mai multe renovări. După mai multe reconstrucții, bazilica și-a luat aspectul actual, caracterizat printr-un stil arhitectural care amestecă goticul, manierismul și barocul. Clopotnița sa izbitoare, care se înalță asupra întregului oraș, a fost construită în 1928 de arhitectul José Maria Basterra, în stil baroc;

Catedrala di Santiago – este principalul lăcaș de cult din Bilbao din 1949. A fost construită între secolele al XIV-lea și al XV-lea. Datorită clopotniței sale neogotice, este cea mai înaltă clădire din cartierul pitoresc Casco Viejo;

Casco Viejo – este cel mai vechi cartier al orașului și aici a fost fondat Bilbao, unde se află Las Siete Calles (cele șapte străzi istorice) care duc către Catedrala din Santiago, Plaza Nueva – unde are loc piața duminicală – și Plaza Miguel Unamuno cu vedere la oraș. Vizitați barurile din Dorre Kalea, unde puteți gusta pintxos-uri și tapas basche;

Cartierul Ensanche –acest cartier este rezultatul unui proiect urban al arhitecților Achucarro, Alzola și Hoffmeyer realizat între 1801 și 1876. Principalele activități comerciale și bancare sunt concentrate între Plaza Eliptica, Indautxu, Rekalde și Elcano;

Muzeul de Arte Frumoase Bilbao – este un obiectiv turistic foarte important. Muzeul găzduiește colecții importante ce privesc arta antică, contemporană și bască. Muzeul găzduiește lucrări de Goya, Gauguin, Ribera și Bacon;

Palazzo de lo Ayuntamiento – găzduiește Primăria din Bilbao. Realizată de arhitectul Joaquín Rucoba, (același care a proiectat Teatrul Arriaga), clădirea are un stil eclectic, foarte popular în Spania spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Scara mare, care se află imediat după intrare este decorată cu două sculpturi reprezentând dreptatea și legea. În interior, sala de recepție este în stil neoclasic, în timp ce celelalte camere prezintă un stil renascentist;

Muzeul Maritim – expune toate ambarcațiunile care au făcut istoria orașului, cu un bogat program educațional și recreativ este o referință culturală în special pentru copii. Un mod original de a învăța istoria navigației și originile Spaniei.

Dacă vă plac evenimentele și spectacolele culturale, Bilbao este destinația ideală pentru dumneavoastră. Orașul este cu adevărat plin de viață, cu un calendar complet de expoziții de artă contemporană de cel mai înalt nivel și numeroase evenimente programate aproape în fiecare zi a săptămânii între: teatru, spectacole și dans, recenzii de cinema, concerte pop, rock și muzică clasică.

La acest program de evenimente se adaugă viața de noapte electrizantă a orașului, cu numeroasele sale baruri și cluburi deschise până târziu.
În ceea ce privește cazarea, spre deosebire de orașele spaniole, Bilbao nu este un oraș foarte ieftin. Cele mai convenabile spații de cazare se găsesc în Casco Viejo, în pensiuni (două sau trei stele) situate în clădirile din centrul orașului, unde puteți găsi soluții excelente. Cazarea în inima orașului vă va permite să o experimentați la maximum atât în timpul zilei, când vă puteți deplasa cu ușurință cu metroul sau cu autobuzele și tramvaiele pentru a ajunge în cele mai îndepărtate locuri, cât și seara, deoarece în centrul istoric se află cele mai renumite locuri de agrement și divertisment, toate la câțiva pași.

Multe hoteluri sunt concentrate în Indautxu, o zonă comercială foarte populară printre turiști, în timp ce cartierul San Ignacio este frecventat în cea mai mare parte de studenți.

Bilbao are un aeroport internațional situat la aproximativ 20 de minute de centrul orașului și este conectat la autogara centrală printr-un autobuz de transfer expres. Dacă ați închiriat o mașină, puteți ajunge la Bilbao din Madrid în 4 ore și din Barcelona în 6 ore; de aici, vă puteți deplasa cu ușurință în toate orașele principale din Țara Bascilor. Cu trenurile de mare viteză, călătoria de la Madrid la Bilbao durează doar două ore, dar biletul este destul de scump; pentru o soluție mai ieftină alegeți autobuzele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *