Bolivia a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Israel

Externe

Bolivia a anunţat, marți ruperea relaţiilor diplomatice cu statul Israel din cauza ofensivei militare agresive şi disproporţionate desfăşurate de acesta în Fâşia Gaza, transmite AFP.
„Guvernul a luat decizia de a rupe relaţiile diplomatice cu statul Israel, în semn de respingere şi condamnare a ofensivei militare israeliene agresive şi disproporţionate purtate în Fâşia Gaza”, a declarat ministrul adjunct de externe, Freddy Mamani, într-o conferinţă de presă.

Bolivia, condusă de preşedintele de stânga Luis Arce, devine prima ţară latino-americană care rupe relaţiile diplomatice cu Israelul.
„Trimitem această notificare oficială statului Israel, în care îi aducem la cunoştinţă decizia noastră”, a declarat secretarul general al preşedinţiei, Maria Nela Prada, în aceeaşi conferinţă de presă, în care a anunţat şi trimiterea de ajutoare umanitare destinate Gazei.

„Cerem încetarea atacurilor care au provocat până acum moartea a mii de civili şi deplasarea forţată a palestinienilor”, a adăugat ea.
Bolivia, care recunoaşte din anii 1980 un stat palestinian, rupsese anterior relaţiile diplomatice cu Israelul în 2009, sub fostul preşedinte de stânga Evo Morales, pentru a protesta împotriva atacurilor israeliene în Fâşia Gaza.
Legăturile diplomatice au fost restabilite în noiembrie 2019 de un guvern interimar de dreapta, înainte ca Luis Arce, ”moştenitorul” lui Morales, să câştige alegerile prezidenţiale în 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *