eubrexit

Brexit – guvernul britanic va plăti miliarde de euro la UE

Externe

Guvernul britanic intenționează să plătească miliarde de euro la Bruxelles pentru a achita o mare parte din costul divorțului de UE, care este în valoare de 39 de miliarde de lire sterline, chiar și în cazul în care acordul nu reușește, relatează Telegraph.

Comisia Guvernamentală care se ocupă de posibila ieșire no-deal, potrivit surselor Whitehall, miniștrii au autorizat un plan care prevede eliberarea unui ordin executiv sau a unui Statutory Instrument (instrument statutar) care să fie pus în aplicare în ultimele zile de negocieri pentru Brexit, care să pună bazele plăților viitoare, pentru a fi trimise la Bruxelles.
Decizia contrazice așteptările Brexiterilor conform cărora un eventual accord ar salva Londra de la plata facturii grele de divorț.

Luna trecută, UE a precizat că se așteaptă ca guvernul britanic să își „onoreze angajamentele sale” de stat membru începând cu plata părții restante a contribuțiilor la bugetul UE pentru anul 2019, care sunt în valoare de 7,1 miliarde de euro, până în 18 aprilie.

Sursele Whitehall citate de Telegraph subliniază că decizia politică de a efectua aceste plăți este „oribilă”, dar în practică, acceptă opinia Trezoreriei conform căreia, acestea nu pot fi eludate cel puțin pentru 2019.

Potrivit cotidianului, printre altele, Trezoreria ar fi avertizat că neplata acestor cote ar putea pune în pericol ratingul datoriei suverane a Regatului Unit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *