Bruges – unul dintre cele mai încântătoare orașe din Europa

Lifestyle

Orașul belgian, Bruges supranumit Veneția Nordului este locul ideal pentru relaxare, excursii cu barca și plimbări romantice în timp ce admirați obiectivele turistice ale orașului.

Burges – capitala provinciei Flandra de Vest este renumit pentru centrul său istoric străbătut de un labirint de canale navigabile care își șerpuiesc drumul prin fascinanta arhitectură gotică, case frumoase și străzi pietruite, care îl fac cel mai vizitat și cunoscut oraș din Belgia. Seara orașul se luminează și canalele devin locuri liniștite unde plimbarea este o plăcere. Se poate vizita cu ușurință pe jos dar există și posibilitatea de a-l parcurge cu o trăsură trasă de un cal sau cu bicicleta, ori pur și simplu optând pentru mijloacele de transport.

Bruges a fost fondat în secolul al IX-lea de vikingi pe râul Zwin, la mică distanță de Marea Nordului. Poziția sa a contribuit la dezvoltarea orașului din punct de vedere comercial, datorită portului său care a căpătat de-a lungul timpului o reputație internațională. Situat la aproximativ o sută de kilometri de Bruxelles, Bruges este un oraș care și astăzi își păstrează foarte bine centrul medieval, o atmosferă care amintește de alte vremuri.

Orașul vechi, declarat Patrimoniu Mondial de către UNESCO, este o capodopera medievală, un fel de muzeu în aer liber, unde vizitatorii pot experimenta sentimentul de a se întoarce în timp, între istorie, tradiții, artă și cultură.

Printre principalele atracții se numără:
Piața Markt – este inima orașului Bruges, cândva sediul principalelor activități comerciale, astăzi un punct de întâlnire plin de viață pentru cetățeni și turiști, printre restaurantele tipice, ciocolatierele și vechile fabrici de bere locale. Casele caracteristice cu turle ascuțite domină piața făcându-o unică. În Piață se află statuile lui Jan Breydel și Pieter de Coninck, doi eroi ai revoluției flamande împotriva ocupației franceze și unele dintre cele mai importante monumente ale localității. Grote Markt este o zonă în care puteți savura amestecul dintre istorie și contemporaneitate care caracterizează orașul.

În această piață veți găsi, de asemenea Turnul Belfort – turnul civic medieval, construit în secolul al XIII –lea. Turnul are o înălțime de 88 de metri și este unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului. Dacă vă hotărâți să urcați cele 366 de trepte, veti putea admira impresionantul mecanism al ceasului care are 47 de clopote, și vă veți putetea bucura de panorama orașului, cu adevarat deosebită;

Piața Burg – nu departe veți găsi Piața Burg, care oferă ochiului o mare varietate de stiluri architecturale. Piața găzduiește clădiri foarte frumoase și emblematice cum ar fi: Burgse Vrije ( un fost castel), Biserica Sfântului Sânge (care pastrează o relicvă în capela superioară. Este un fragment din pânza pe care Iosif din Arimateea a folosit-o pentru a usca sângele lui Hristos după ce a fost răstignit), Stadhuis (Primăria istorică din secolul al XIV-lea construită în stil gotic).Impresionanta sală gotică a Primăriei merită vizitată;

Muzeul Groeninge – o vastă colecție de opere de artă flamandă, cu capodopere ale unor artiști precum Jan Van Eyck și Gerard David, sunt găzduite aici împreună cu picturi din secolul al XV-lea până în secolul al XX-lea. Muzeul Groeninge, cunoscut și sub denumirea de Muzeul de Arte Frumoase, își propune să recupereze istoria artei flamande, din Evul Mediu până la epoci mai contemporane, prin expunerea „capodoperelor” celor mai buni reprezentanți ai curentului;

Biserica Maicii Domnului – cunoscută și sub numele de „Biserica lui Michelangelo” este una dintre atracțiile de top ale orașului Bruges. Datorită stilului său gotic (o mișcare artistică care a caracterizat puternic orașul și arhitectura sa, de la case la biserici) și numeroaselor comori artistice pe care le păstrează în interiorul zidurilor sale, în primul rând faimoasa statuie de marmură de Carrara creată de artistul Italian, Michelangelo în 1504 – Madonna din Bruges (Fecioara și pruncul);

Podul San Bonifacio – considerat pe bună dreptate unul dintre cele mai romantice locuri din Bruges, podul San Bonifacio este o adevărată carte poștală care spune esența orașului. Un colț încântător în care timpul pare să se fi oprit în loc. Situat în inima orasului, în imediata apropiere a Bisericii Maicii Domnului, podul Bonifacio atrage întotdeauna mulți turiști care fac fotografii;

Begijnhof – datând din secolul al XIII-lea, acest complex adună o serie de clădiri mici, albe care au intrat pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1998. Inițial sediul asociațiilor religioase de femei (care nu aparțin Bisericii Catolice), astăzi găzduiește călugărițele Benedictine. Se poate vizita biserica, o casă tipică transformată acum în muzeu și mănăstire interioară;

Museo Arentshuis – o clădire neoclasică din anii 1700, sediul Muzeului Arentshuis, care este împărțit în două colecții. Una se referă la artizanatul flamand în una dintre cele mai mari expresii ale sale – dantelele antice. Acest spațiu mărturisește importanța pe care Bruges a avut-o ca centru comercial în materie de țesături. Parterul găzduiește și expoziții temporare. La etaj, însă, se pot admira lucrările sculptorului Frank Brangwyn;

Frietmuseum – Muzeul cartofii prăjiți care se definește ca fiind „absolut necesar în Belgia”, deoarece cartofii prăjiți, împreună cu ciocolata, sunt de fapt produse naționale. O expoziție împărțită pe trei nivele, care urmărește istoria cartofilor, de la primele culturi până la importul în Europa și „inventarea” cartofilor prăjiți, care nu poate fi doar studiată, ci și degustată în chioșcul caracteristic din interiorul muzeului. O vizită culturală și gastronomică potrivită pentru gurmanzi;

Koningin Astridpark – la o aruncătură de băţ de centru şi de cele mai vizitate atracţii turistice, se află un parc liniştit, Parcul Koningin Astridpark. Gardurile vii și copacii care îl înconjoară îl fac un adevărat refugiu secret de mulțimea orașului. Pe lângă multă verdeață, există și un iaz pitoresc cu o fântână și un foișor din fier forjat pentru a petrece ceva timp într-o relaxare perfectă;

Choco-Story – muzeul ciocolatei. Berea și ciocolata sunt combinația minunată a Belgiei, iar în Bruges, vă puteți aproviziona cu ambele. Choco-Story este muzeul dedicat ciocolatei belgiene, cu istorie, demonstrații, și bineînțeles degustări. Puteți chiar combina intrarea la un atelier de fabricare a ciocolatei pentru a lua acasă (sau a mânca) propria ciocolată belgiană.

După ciocolată, berea este celălalt simbol al Belgiei și al Bruges –ului. Aici puteți vizita berăria istorică De Halve Maan(fabrică de bere, deschisă din 1856, un muzeu cu tehnici vechi de preparare a berii și zone de luat masa) sau puteți combina berea și ciocolata într-un singur tur, complet cu o cină cu 3 feluri chiar în berărie.
Nu uitați de turul cu barca – în diverse puncte ale orașului (unul chiar lângă Rozenhoedkaai) pornesc excursiile cu barca. Văzut de pe canale veți aprecia și mai mult orașul.

Nu puteți părăsi localitatea fără a încerca cele mai tipice mâncăruri și băuturi. Multe dintre restaurante servesc mâncăruri tradiționale ce au la bază carnea sau fructele de mare. Un alt fel de mâncare foarte tipic sunt cartofii prăjiți, foarte caracteristici Belgiei în general, însoțiți de tot felul de sosuri. Puteți însoți acest fel de mâncare cu o bere Bruges bună. Opțiunile pentru a mânca în Bruges sunt foarte ieftine și rapide, deoarece există multe tarabe stradale de înaltă calitate. În Bruges veți găsi număr infinit de restaurante care oferă toate exact același lucru – cartofi prăjiți și scoici ca preparat tipic – la prețuri mai mult sau mai puțin similare.
Fără îndoială ar trebui să încercați vafele, care, deși sunt originare din Bruxelles, sunt vândute în tot orașul Bruges, cu un număr infinit de gusturi care se vând în mare parte la Square Markt.

În ceea ce privește viața de noapte, Bruges nu este cu siguranță printre orașele cele mai pline de viață din Europa, dar chiar și aici veți găsi pub-uri și cluburi. Serile sunt de obicei petrecute stând la o masă cu prietenii, sorbind un pahar bun de bere.

În ceea ce privește cazarea, Bruges are peste 100 de hoteluri și 150 de pensiuni. Vă puteți caza într-una dintre clădirile din secolul al XV-lea transformate în hoteluri splendide cu vedere la labirintul străzilor pietruite sau canalelor. În orașul vechi veți găsi cele mai bune locuri de cazare. Clădiri sofisticate cu standarde de înaltă calitate, unele structuri sunt, de asemenea, dotate cu un centru spa. Dacă vreți să economisiți puțin, zona de lângă gară este o opțiune bună.

Cel mai bun moment pentru a vizita Bruges este primăvara, când frigul se domolește, iar orașul capătă culoare și este plin de pietoni și bicicliști. Vara este și ea o perioadă bună, între iulie și august, când au loc câteva evenimente culturale interesante.

Bruges este ușor accesibil- puteți ajunge la aeroportul din Bruxelles și apoi puteți continua cu trenul. Călătoria cu trenul durează aproximativ o oră și jumătate. Numai aeroportul din Bruxelles are zboruri directe. Escala din capitala Belgiei se află la puțin peste o oră cu trenul de Bruges, a cărui gară centrală se află la mai puțin de doi kilometri de centru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *