Buget dublu pentru Educaţie din 2023

Social

Conducerea Ministerului Educaţiei a solicitat dublarea bugetului Educaţiei pentru anul 2023, ceea ce înseamnă că învăţământul va avea la dispoziţie o sumă mult mai mare faţă de acest an. Dacă pentru anul în curs educaţia a beneficiat de 2,28% din PIB, anul viitor această sumă aproape va fi dublată, fapt ce va reprezenta o garanţie considerabilă a progresului din acest punct de vedere.

Raportat la bugetul Ministerului Educaţiei, anul 2022 a adus, comparativ cu anul 2021, o creştere bugetară de peste 2 miliarde lei. Cele mai relevante creşteri au vizat finanţarea de bază şi bugetele destinate burselor elevilor.
Astfel, Acţiunea Învăţământ, ceea ce reprezintă totalul finanţării educaţiei naţionale, a înregistrat în acest an o valoare de 40,96 miliarde lei, respectiv 8,22 miliarde Euro, sumă ce reprezintă un maxim istoric pentru acest domeniu vital. Nu în ultimul rând, bugetului Ministerului Educaţiei, alocat pentru anul 2022, urmează să i se adauge finanţarea obţinută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru reforma educaţiei, ceea ce se va transpune prin alte fonduri considerabile repartizate educaţiei.

Atât rezultatele la testările naţionale de capacitate, cât şi cele de la bacalaureat, unde rata de promovabilitate a fost în acest an de 73,3%, cea mai mare din ultimii zece ani, confirmă că ministrul PNL al Educaţiei este un profesionist care îşi îndeplineşte foarte bine atribuţiile.

Aceste rezultate sunt cele mai bune din ultimii 10 ani şi se datorează simplificării materiilor, fiind eliminate anumite conţinuturi predate pe parcursul perioadelor în care şcolile au fost închise.

Începând de anul viitor, conducerea liberală a Educaţiei naţionale va demara o tranziţie spre normalitate, printr-o serie de măsuri concrete care să conducă la creşterea performanţelor elevilor. Astfel, programa va fi simplificată cu ceea ce s-a predat în clasa a X-a şi eventual în clasa a IX-a, dar vor exista deja conţinuturi complete pentru clasele a XI-a şi a XII-a.

În concluzie, consider lăudabil modul în care conducerea liberală a Ministerului Educaţiei a gestionat ultimii doi ani situaţia delicată din învăţământul autohton, pe fondul crizei sanitare şi a imposibilităţii susţinerii cursurilor în mod normal, în şcoală.
Deputat PNL Cluj- Cristina Burciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *