Calgary – mai bogat oraș din Canada

Lifestyle Travel

Calgary este cel mai bogat oraș din Canada și al treilea cel mai mare oraș canadian după Toronto și Montreal. Situat în provincia Alberta, între dealuri și câmpii, puțin mai la est de Munții Stâncoși, orașul se întinde pe un platou de peste 1000 m deasupra nivelului mării. Această așezare urbană s-a născut abia în 1870, pentru a deveni oraș cu drepturi depline în 1894 în urma construcției gării.

Orașul este un amestec de vibrații metropolitane cu vederi spectaculoase ale peisajului montan și al peisajului natural, ce îmbină modernul și tradiționalul, unde pălăriile de cowboy și dansul sunt mereu la modă, dar oferă și o atmosferă cosmopolită, cu o gamă largă de restaurante, magazine și divertisment, disponibile pe tot parcursul anului.
De asemenea, este renumit ca unul dintre cele mai bogate orașe din Canada. Fiind un centru economic foarte important, principalele sale activități gravitând în jurul industriei petroliere, sectorului agricol și tehnologiei înalte.

Orice anotimp este favorabil pentru o vacanță în Calgary, care se bucură de un climat continental cu veri calde și ierni reci. Prin urmare, temperatura medie în timpul iernii este foarte scăzută, adesea în jur de -20 ° C și nu este neobișnuit să atingă -30 ° C. Pe timpul verii temperaturile minime sunt însă scăzute, între 10 și 15°C, atingând 25°C în timpul zilei.

Printre atracțiile cele mai importante se numără:
Calgary Tower – cel mai mare simbol al orașului, a cărei contrucție a început în anul 1967 fiind deschis publicului la 30 iunie 1968. La cea vreme era cunoscut sub numele de Husky Oil Tower (compania care i-a sponsorizat construcția, pentru a sărbători cea de-a 100-a aniversare a Națiunii). Câțiva ani mai târziu, turnul și-a schimbat proprietatea, când a devenit oficial Calgary Tower. Cu o înălțime de 109, 8 m, până în 1983 a fost cea mai înaltă clădire din Calgary, fiind întrecută, astăzi de niște zgârie-nori. Puteți vizita turnul pentru a aprecia orașul la 360 ° și pentru a servi masa la unul dintre cele două restaurante din interiorul Calgary Tower: Ruth’s Chris Steakhouse sau Sky 360 Restaurant and Lounge;

Heritage Park – unul dintre parcurile emblematice ale orașului, care se întinde pe 127 de acri. Situat pe malulurile rezervorului Glenmore reprezintă viața așa cum a fost din 1860 până în 1930. Heritage Park este o reconstrucție a unui sat de la începutul secolului al XIX-lea ce cuprinde 150 de clădiri și este presărat cu locomotive cu aburi, trăsuri trase de cai și actori în costume de epocă;

Podul Păcii – o punte internațională între Canada și Statele Unite peste râul Bow. Podul este cunoscut și sub numele de Finger Touch Bridge datorită formei sale răsucite. Deschis publicului în 2012, podul a fost construit de un arhitect spaniol, iar designul său atrăgător l-a transformat de-a lungul anilor într-o emblemă a orașului . Podul poate permite trecerea pietonilor cât și a bicicliștilor, iar locația sa excelentă în oraș îl face unul dintre cele mai bune locuri pentru a observa viața urbană ;

Muzeul Glenbow – este un muzeu care se concentrează pe istoria și cultura din vestul Canadei. Muzeul găzduiește numeroase colecții permanente de artă, în primul rând din cultura canadiană de vest, cu expoziții ale istoriei Primelor Națiuni și mai multe artefacte istorice care datează de secole. În interior găsiți peste 20 de galerii care adăpostesc peste 1 milion de artefacte;

Muzeu al Muzicii – cu o arhitectură modernă și extravagantă, găzduiește peste 450 de ani de istorie cu peste 2.000 de artefacte. Dacă știți să cântați la orice instrument din interior, aveți ocazia să încercați peste 200 de instrumente istorice, complet funcționale;

Devonian Gardens (Grădinile Devonian) – o grădină botanică interioară în inima orașului, acest spațiu verde unic găzduiește sute de varietăți de plante și copaci, fântâni, iazuri cu pești și un loc de joacă pentru cățărat și explorat;

Bowness Park – situat pe malul râului Bow, în cartierul Bowness, parcul urban de 30 de hectare este cunoscut în special pentru lagunele sale, plimbările cu barca, patinoarele, zonele de picnic și mediul general senin. Acest spațiu verde este un favorit în oraș pentru picnicuri pe malul râului și este unul dintre cele mai bune locuri pentru tot sezonul;

Zoo Calgary – o atracție foarte captivantă mai ales pentru cei mici este Grădina Zoologică situată în Bridgeland (un cartier din Calgary). Este una dintre cele mai bine echipate grădini zoologice din lume, cu peste 7.000 de animale adăpostite în diferitele zone corespunzătoare habitatului lor natural;

Olympic Plaza – piață construită pentru Jocurile Olimpice de iarnă și folosită și astăzi ca loc pentru numeroase festivaluri și evenimente, dar este și un loc grozav pentru a vă bucura de peisajul din jur.
Dacă vizita dumneavoastră în Calgary are loc în timpul iernii, vă puteți bucura de schi, snowboarding, bob și patinaj pe gheață și hochei în Parcul Olimpic Canadian. Pe lângă faptul că este o zonă de distracție, puteți admira antrenamentele sportivilor naționali. Pe de altă parte, puteți profita și de una dintre numeroasele lecții, unele gratuite, pentru a învăța una dintre activități. Parcul oferă o multitudine de antrenamente și activități și pentru copii. Pe timpul verii parcul rămâne deschis, cu alte atracții.

În ceea ce privește shopping –ul , în Calgary străzile sunt mărginite de tot felul de centre comerciale, de la buticuri independente și magazine de modă până la buticuri unice. Numai în zona centrală, există mii de afaceri individuale, deși 17 Avenue, cunoscută și ca International Avenue este cea mai populară destinație de cumpărături din oraș, unde puteți găsi totul, de la produse de bază de zi cu zi până la mărfuri de înaltă calitate, mărci locale. Pe lângă diverse cumpărături, includeți mâncara, din întreaga lume. Aici veți găsi diferite tradiții alimentare și vinicole: etiopiene, portugheze, vietnameze, indiene, filipineze, și multe altele.

Bucătăria tradițională canadiană este comparabilă cu bucătăria anglo-saxonă în general, ale cărei ingrediente principale sunt carnea și peștele. De asemenea, Canada se mândrește cu un teritoriu foarte mare în care coexistă diferite etnii și tradiții și acest lucru se reflectă în bucătăria țării, astfel că în fiecare zonă pe care o vizitați vor fi mâncăruri tipice din acel loc. În marile orașe exista o bucătarie internațională, cu o amprentă puternică a bucătăriei americane, cu multe lanțuri de fast-food și restaurante unde se pot mânca burgeri.

În Calgary, ca și în orice alt oraș din Canada, există o cultură de hamburgheri, hot dog, taco. Hamburgerul, ca și în Statele Unite, este de fapt preparatul național. Se servește cu mult ketchup și brânză topită, cu carne la alegere. Preparatele tipice canadiene sunt în marea majoritate a cazurilor destul de consistente, nu întâmplător sunt întotdeauna preparate unice, însoțite, poate de o garnitură de legume sau un aperitiv ușor. Dar puteți găsi și magazine cu alimente bio, și restaurante care servesc preparate mai ușoare, asemănătoare obiceiurilor europene. Printre mâncărurile cele mai adorate de către canadieni se numără: codul sărat, carnea de vită, budinca de mazăre şi legumele. Un produs tipic este siropul de arțar, care este folosit în diverse rețete, atât dulci, cât și sărate.

Cât privește cazarea, turiștii ar trebui să se cazeze în centrul orașului pentru vizitarea obiectivelor turistice, evenimente și cumpărături . Calgary oferă o varietate de hoteluri pentru toate categoriile de turiști, atât pentru familii, grupuri, cupluri sau aventurieri singuri. Prezența romantică a râului Bow curge prin această metropolă, unde spațiile deschise sunt mereu prezente prin plimbări idilice, parcuri și atracția constantă a spectaculoșilor Munți Stâncoși din apropiere.

Dacă doriți să vă deplasați cu bicicleta, Calgary face parte din circuitul Pathway Network, cea mai mare rețea de piste pentru biciclete din America de Nord. Cu ajutorul hărților orașului Calgary veți putea înțelege cum să vă deplasați atât în interiorul orașului, cât și în împrejurimile acestuia. Orașul este deservit de trenuri și autobuze. Există, de asemenea, numeroase companii de taxi.

Din România nu există zboruri directe pentru a ajunge în Calgary. Există o serie de companii aeriene care operează curse directe pe Aeroportul Internațional Calgary (YYC), în majoritatea cazurilor cu escală la Viena sau alte orașe din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *