Cambridge – un oraș fascinant

Lifestyle

Cambridge este un orășel mic situat în partea de est a Marii Britanii, la o oră distanță de Londra și este renumit pentru Universitatea sa – una dintre cele mai prestigioase și faimoase din lume, cunoscută pentru diferitele sale descoperiri în știință și matematică. Colegiile sale au fost construite în stiluri medievale și neoclasice și sunt printre cele mai renumite din lume.

Dar în Cambridge nu există doar Universitatea istorică de văzut. Arhitectura orașului și diverse alte motive, cum ar fi legătura cu personalități din lumea divertismentului și a muzicii, nu în ultimul rând Pink Floyd, atrag, de asemenea, mulți vizitatori.

Dacă decideți să vizitați împrejurimile capitalei britanice, acest oraș este o destinație excelentă, chiar dacă este doar pentru o vizită de câteva ore. Orașul măsoară doar 40 de kilometri pătrați și, din acest motiv, este posibil să-l vizitați într-o singură zi.

Se poate ajunge confortabil cu trenul sau cu mașina și ajungeți direct în centrul istoric, unde există parcare cu plată . Așadar, Universitatea Cambridge este, prin urmare, inima orașului, la urma urmei este una dintre cele mai prestigioase și mai vechi instituții nu numai din Marea Britanie, ci din lume și a doua doar după Oxford. Conform legendei, de fapt, a fost fondată în 1209 de un grup de studenții care au fugit din Oxford.

Multe dintre cele mai frumoase clădiri din punct de vedere arhitectural, care pot fi admirate în timpul plimbărilor pe aleile centrului, fac parte din Universitate, care include 31 de colegii diferite. Cele mai faimoase sunt King’s College, cu extraordinară capelă gotică, și Trinity College (a nu se confunda cu cel din Dublin). Multe personalități ilustre au ieșit din aceste universități și lista ar fi foarte lungă.

Rătăcind pe străzi, ajungeți la piața Cambridge Market Square, cu tarabe deschise în fiecare zi, de la 10 la 16. Merită să răsfoiți cărțile vechi și uzate în speranța de a găsi un volum cu notele foștilor studenți celebri, dar și pentru a lua o gustare.

Universitățile au atașate grădini superbe, cea mai frumoasă fiind Grădina Botanică, care se află la aproximativ douăzeci de minute de mers pe jos, de la piață.

Gradina Botanică are 16 hectare de parc și o seră, unde sunt păstrate și expuse specii de plante din diferite zone geografice. Dincolo de importanța științifică a locului, locul este recomandat chiar și pentru o plimbare frumoasă printre pajiști verzi și copaci înfloriți.

Continuând plimbarea veți întâlni splendida clădire a Colegiului Pembroke, una dintre cele mai vechi din lume (mijlocul anilor 1300) – curtea și capela pot fi vizitate. Mergând mai departe , nu aveți cum să nu observați Muzeul Fitzwilliam a cărui fațadă seamănă cu un templu grecesc și care, în interior expune lucrările artiștilor: William Blake, Alfred Sisley și Titian.

Treceți de vechiul spital, vechiul site l’Old Addenbrooke’s Site, care găzduiește astăzi facultățile de Economie și Biochimie și de alte numeroase clădiri istorice din cărămidă roșie. Odată ajunși în Grădina Botanică, vă puteți odihni într-una din sălile de ceai, sau vă puteți opri pentru a admira strălucitoarea Lăcustă – Grasshopper, Ceasul placat cu aur de 24 de karate care se află în afara Bibliotecii Taylor din Corpus Christi College și care, din acest motiv, se mai numește și Corpus Clock.

Când vine vorba de a vizita Cambridge-ul într-o zi, nu puteți să nu vizitați „Capela Colegiului Regelui”, o biserică gotică în stil englezesc, care se mândrește cu unul dintre cele mai renumite coruri din lume. Capela a fost construită în 1515, cu ocazia căsătoriei lui Henry VIII și Anna Bolena.

De neratat sunt: Colegiul Emmanuel, cu gazonul său uriaș și minunat; Colegiul Sf. Ioan (St John’s College) și Podul Suspinelor, un pod acoperit în stil neogotic care leagă două ramuri ale Universității cu vedere la râul Cam; Queen’s College și podul mathematic – Mathematical Bridge, o construcție foarte specială din lemn.

Biserica Rotundă (Round Church) – numele original este Biserica Sfântului Mormânt, dar este cunoscută sub numele de Biserică Rotundă datorită formei sale speciale (există doar 4 în toată Marea Britanie). Este o biserică anglicană din secolul al XII-lea, construită de Cavalerii Templieri în stil gotic-normand. Interiorul este destul de gol și găzduiește o expoziție despre impactul creștinismului în Anglia, precum și mai multe concerte.

Biserica Călătorului (St. Botolph’s Church) – pasionatții de călătorii nu pot să nu viziteze Biserica Sf. Botulph din Cambridge după ce au descoperit că este protectorul călătorilor. Mai mult, este situată în centru, foarte aproape de Corpus Christi College.

Este o mică biserică, a cărei intrare seamănă aproape cu un turn, dedicată starețului englez care a devenit patron al călătorilor pentru poziția primelor biserici dedicate acestuia, (la intrarea în orașe), unde se credea că , călătorii se puteau opri să-i mulțumesc Domnului pentru succesul călătoriei lor. Nu este un loc universal turistic, așa că Biserica nu are ore reale de vizitare. Dacă sunteți interesant, aruncați o privire pe site-ul său oficial.

Printre alte atracții se află: Jesus Green – un parc imens la nord de centrul orașului Cambridge, care se întinde de-a lungul râului Cam, cu peluze verzi, poteci, bănci și zone pentru copii. Ideal pentru o plimbare, puțină relaxare și pentru copii să se joace. De aici pleacă și bărcile care traversează râul. Dacă un pic de relaxare sănătoasă este inclusă în programul dvs. despre ce să vedeți în Cambridge, aceasta este o oprire de remarcat;

Kettle’s Yard – galeria de artă modernă și contemporană a Universității din Cambridge. Este o casă frumoasă, cu o colecție remarcabilă de artă modernă și o galerie care găzduiește expoziții de artă modernă și contemporană. Dacă sunteți curioși și doriți să aflați mai multe, vizitați site-ul oficial https://www.kettlesyard.co.uk/.

Grafton Center – pentru pasionații de cumpărături, unul dintre centrele commerciale – Grafton Center, construit în 1980 și renovat în 2017, are magazine și restaurante de diferite feluri(deși nu este unul dintre cele mai mari centre comerciale din zonă).

Grand Arcade – este situat în centru, cu peste 60 de magazine de marcă, printre care se remarcă magazinele John Lewis și mai multe restaurante și cafenele. Structura este aproape complet albă, cu o boltă de sticlă strălucitoare, împărțită pe trei etaje.

Lion Yard – la fel ca și Grand Arcarde (la care este interconectat), Lion Yard este, de asemenea, situat în centrul orașului. Acesta este primul centru comercial din Cambridge și este semnificativ mai mic decât celelalte două.

În ceea ce privește restaurantele și puburile, în centrul istoric al orașului Cambridge veți găsi o mulțime de locuri unde puteți mânca, de la cele care oferă mâncăruri tradiționale locale până la cele etnice.

Mâncărurile tipice sunt cele englezești sau, pe bază de slănină, pui, carne, legume tocate, fără a uita de clasicul fish & chips.

Fiind un oraș plin de studenți universitari, Cambridge este, de asemenea, plin de pub-uri unde puteți să mâncați, să gustați berea tipică și să vă bucurați de muzica live. Dintre acestea, cele mai faimoase sunt: pubul „The Boat Race” situat la 170 East Road, „The Eagle”, renumit pentru că a fost locul unde a fost anunțată o importantă descoperire științifică, și anume cea a ADN-ului. La fel de bine cunoscut și popular printre turiști este „The Pickerell Inn”, cel mai vechi din Cambridge.

Dacă vă întrebați ce să faceți seara la Cambridge, trebuie mai întâi să vă amintiți că este un oraș universitar și, prin urmare, plin de tineri și de viață. Cel mai bun mod de a vă petrece serile este să intrați într-unul dintre numeroasele pub-uri tipice și să vă bucurați de puțină odihnă, la o bere rece.

Și dacă totuși vreți să mergieți pe jos, este recomandat să traversați orașul din nou și să vă opriți pentru a observa cele mai importante clădiri ale sale – noaptea face totul diferit și, în anumite privințe, chiar mai spectaculos.

Cazare – găsiți cazare cu mic dejun la universitățile din Cambridge University – nu doar pentru studenți, oricine poate rezerva. Să stați într-o Universitate istorică din Cambridge este o oportunitate unică. Cu aceste camere cu cazare și mic dejun (B&B), bine amplasate este o alternativă la prețuri accesibile față de un hotel sau o pensiune. Alegând să vă cazați aici, veți participa la întreținere acestor celebre clădiri.

Puteți merge pe urmele lui Newton, Darwin, Wordsworth, John Cleese și chiar ale prințului Charles, care toți au absolvit universitățile din Cambridge. Puteți mânca în Sala Mare, puteți face o plimbare prin grădinile și curțile universităților, puteți învăța puțin despre istoria universității sau puteți merge cu barca pe râu, servind ceva de băut de la barul universității.

Pentru a ajunge la Cambridge este foarte simplu. Dacă vă aflați în Londra, luați unul dintre multele trenuri care din gara King’s Cross vă vor duce la Cambridge în aproximativ o oră. Există, de asemenea, legături bune de la Londra Heathrow, Londra Gatwick și Aeroportul Internațional Birmingham.

Datorită legăturilor feroviare, Cambridge poate fi accesat și din restul Angliei și Scoției. Din România luați un zbor spre Londra. Există mai multe companii care ajung la Cambridge din principalele aeroporturi sau din centrul Londrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *