Cancelarul Germaniei – „Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen”

Actualitate

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, luni la reuniunea UE de la Praga, că Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc criteriile de aderare la Spaţiul Schengen.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Twitter în care salută anunţul făcut la Praga, de Cancelarul Olaf Scholz cu privire la sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României:
„Salut anunţul de astăzi de la Praga al cancelarului german Olaf Scholz privind sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României – un obiectiv strategic al ţării mele, care îndeplineşte în mod clar toate cerinţele tehnice. Îi mulţumesc pentru angajamentul personal”.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a mulțumit într-un meaj pe pagina de Facebook:
„Mulţumesc Germaniei pentru sprijinul constant acordat României de a adera la spaţiul Schengen, important obiectiv naţional încă de la momentul aderării ţării noastre la UE. România a gestionat cu responsabilitate graniţa externă a Uniunii, demonstrând constant că poate proteja cu succes teritoriul Uniunii şi cetăţenii săi, în linie cu standardele Schengen. Cetăţenii români merită să se bucure de aderarea la spaţiul Schengen şi flexibilitatea suplimentară în termeni de liberă circulaţie a bunurilor şi persoanelor. Exporturile româneşti ar putea cunoaşte un impuls semnificativ, iar cozile la trecerea frontierei în spaţiul Schengen ar putea rămâne doar amintire”.

În același context și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis un mesaj pe Facebook:
„Aderarea la spaţiul Schengen a fost şi rămâne un obiectiv foarte important pentru România. Mă bucur să constat sprijinul şi susţinerea publică a Germaniei, stat membru cu care avem o cooperare foarte bună în domeniul afacerilor interne. Declaraţia cancelarului Scholz, pe care o salut, confirmă ceea ce autorităţile române spun de peste 10 ani de zile: îndeplinim toate cerinţele tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen cu drepturi depline. Mai ales în contextul actual, trebuie să ne fie recunoscute rolul esenţial pe care îl avem în arhitectura de securitate a UE şi contribuţia constantă şi activă la eforturile generale de consolidare a securităţii UE”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *