bucuresti

Capitala e în scenariul roșu – deciziile luate de CMBSU

Social

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) s-a reunit miercuri în şedinţă pentru a dispune măsurile care se impun după ce Capitala a intrat în scenariul roșu din cauza creşterii incidenţei COVID-19.

Prefectul Georgiana Alexandra Văcaru a anunțat că Bucureștiul intră în scenariul roșu, cu aplicarea măsurilor de restricție specifice.
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti a fost, marţi, de 2,97 de cazuri la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua precedentă, când s-a înregistrat o valoare de 2,57 la mia de locuitori, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică.

Astfel, Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgentă, intrunit în ședintă extraordinară, prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare, a adoptat prezenta

HOTARÂRE:
-Se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie doar de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2 (N95), astfel incat sa acopere nasul si gura, in toate spatiile publice inchise si deschise.
– Sunt considerate neconforme mastile care sunt confectionate din material textil si/ sau plastic.

– Se excepteaza de la masura prevazuta mai sus urmatoarele categorii de persoane:
a) copiii cu varsta mai micà de 5 ani:
b) persoanele care sunt singure in birou;
c) prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri
intre persoane;

d) reprezentantii cultelor religioase, in timpul slujbelor, cu conditia respectarii
distantei de 3 metri intre persoane;
e) vorbitorii aflati in spatii inchise sau deschise cu conditia respectarii distantei de
minimum 3 metri intre acestia si oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfasoarà activitati fizice intense si/sau in conditii de munca
solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescutaetc.) sau activitati sportive;
g) persoanele cu dizabilitati cognitive.

h) Persoanele care sufera de boli care afecteaza capacitatea de oxigenare, dupa
evaluarea riscului efectuata de medicul de medicina muncii al unitatii, pot fi exceptate de la masura.
Articolul 14 alineatul 1 al Hotararii Comitetului Municipiului Bucuresti pentru
Situatii de Urgenta nr. 1/07.01.2022, se modifica si va ave urmatorul cuprins:

-Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoarà activitàti de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, precum si la terase este permisa pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00-22,00. Participarea este permisà doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentrun care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsà intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

(2) Articolul 14 alineatul 2 al Hotararii Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta nr. 1/07.01.2022, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, precum si la terasele acestora este permisa pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul oar 5,00-22,00. Participarea este permisã doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintà rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

Art. III Celelalte prevederi ale Hotărârii Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situati de Urgenta1/07.01.2022 raman neschimbate.
Art. IV Prezenta hotarare va fi transmisă, prin grija Secretariatului Tehnic Permanent, membrilor Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta, in vederea punerii in aplicare si catre DSU, conform art. 23 lit.e) din OUG nr.21/2004, pentru informare.

Totodata, se va aduce la cunostinta publicului prin transmiterea unui comunicat de presa si publicarea pe pagina de internet a Institutiei Prefectului – Municipiul Bucuresti si abroga orice dispozitii contrare prevazute prin hotarari ale CMBSU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *