energie

Cardul de energie, sprijin acordat categoriilor sociale vulnerabile

Social

Cardurile de energie este o măsură de sprijin dedicată persoanelor vulnerabile pentru plata facturilor de energie. În 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a oferit românilor, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori/ an.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor sunt emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari sunt întocmite printr-un parteneriat între Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului de Finanțe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Telecomunicații.
Condițiile de acordare

Cei care beneficiază de acest ajutor sunt românii vulnerabili care îndeplinesc următoarea condiție: venitul net, per coabitant, la nivelul unui loc de consum, este de cel mult 2.000 de lei. Concret, iată care sunt categoriile de beneficiari care ar putea beneficia de cardul de energie:

pensionarii cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;
pensionarii de invaliditate cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;
persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;
familiile cu alocații de susținere;
familiile/ persoanele care beneficiază de ajutor social.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii pot beneficia de acest sprijin o singură dată.
Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Cu toate acestea, pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

Factura care se dorește a fi plătită poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. În schimb, adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul declarat al beneficiarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *