gopo

Câştigătorii Galei Premiilor Gopo 2023 – „Oameni de treabă”, cel mai bun film de lungmetraj

Lifestyle

Marţi, pe 25 aprilie, la Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, a avut loc cea de-a XVII-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanţele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. Oameni de treabă este marele câştigător al trofeului Gopo pentru Cel mai bun film. Cele mai aplaudate momente de pe scena Galei vor putea fi urmărite joi, pe 27 aprilie, de la ora 23:00, pe PRO CINEMA.

Pavel Bartoş, Andreea Vasile, Monica Bârlădeanu, Andreea Grămoşteanu, Conrad Mericoffer, Ana Odagiu, Medeea Marinescu, Doina Levintza, Rodica Mandache, Andreea Esca, Vasile Muraru, Ofelia Popii, Mădălina Craiu, Olimpia Melinte, Adrian Nartea, Ada Condeescu, Virgil Ianţu, Daniela Nane, Denis Hanganu s-au numărat printre personalităţile care au acceptat invitaţia de a participa la ceremonia de decernare a Premiilor Gopo, prezentată în premieră de duo-ul format din regizoarea şi scenarista Lia Bugnar şi actorul Marius Manole.

Oameni de treabă, regizat de Paul Negoescu şi produs de Anamaria Antoci, Ana Voicu, Paul Negoescu, Poli Angelova (Papillon Film, Tangaj Production, Avanpost Production, Screening Emotiona), a fost marele câştigător al serii, obţinând trofeul pentru Cel mai bun film în urma procesului de votare la care au participat peste 650 de profesionişti din lumea filmului autohton. Oameni de treabă a obţinut alte 5 trofee.

Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, oferit de Aqua Carpatica, a ajuns la Andreea Grămoşteanu pentru rolul său din lungmetrajul #doogpoopgirl.
Premiul pentru Cea mai bună regie, oferit de Banca Transilvania, i-a revenit lui Paul Negoescu, pentru filmul Oameni de Treabă.
Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, oferit de Promenada Mall Bucureşti, i-a revenit lui Iulian Postelnicu, protagonistul filmului Oameni de treabă (r. Paul Negoescu).

Ofelia Popii a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul din Om Câine (r. Ştefan Constantinescu), iar Vasile Muraru a fost desemnat Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul din Oameni de treabă (r. Paul Negoescu), film premiat şi pentru Cel mai Bun Scenariu – Radu Romaniuc şi Oana Tudor – premiu oferit de Dacin Sara.

Spioni de ocazie, filmul regizat de Oana Bujgoi Giurgiu, a fost desemnat Cel mai bun documentar.
Premiul pentru Tânără Speranţă oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim i-a fost acordat Ioanei Chiţu pentru rolul Irina din filmul Crai Nou. Premiul pentru cea mai bună imagine i-a fost oferit lui Tudor Vladimir Panduru pentru filmul Metronom. Ioana Covalcic a câştigat Premiul pentru Costume, oferit de Cellini, tot pentru Metronom.
La categoriile de scurtmetraj, premiile au fost oferite filmelor Vreau să sparg sera, r. Teona Galgoţiu, desemnat Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune, şi Viaţă de clovn, r. Ioachim Stroe, recompensat cu trofeul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj de animaţie.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniştilor din cinematografie şi ale criticilor de film au mers către Vortex (r. Gaspar Noe, Franţa), distribuit de Independenţa Film, iar Premiul Publicului, oferit de Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, pentru filmul cu cel mai mare succes de box-office, a fost acordat anul acesta lungmetrajului Teambuilding, regizat de Matei Dima, Cosmin Nedelcu şi Alex Coteţ.

Unul dintre cei mai valoroşi actori din România, Mircea Andreescu a fost onorat pe scena Gopo cu Premiul pentru Întreaga carieră, oferit de Apa Nova – o companie Veolia, iar actriţa Ioana Crăciunescu a fost distinsă cu Premiul pentru Întreaga Activitate, oferit de Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCub. Premiul Special oferit de Dacin Sara, a fost acordat monteurilor de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu şi Mircea Ciocâltei pentru activitatea lor excepţională.

Tot în acest an s-au împlinit 100 de ani de naşterea celebrului cineast Ion Popescu Gopo. Pentru a marca acest moment, renumitul violonist, Alexander Bălănescu, a încântat publicul cu un moment live la vioară, inspirat din animaţiile lui Gopo care au rulat pe ecran.
Un alt moment surpriză şi plin de emoţie a fost marcat de prezenţa artistei Sofia Vicoveanca, care a susţinut un recital care a marcat momentul In memoriam al serii. Pe scenă au urcat şi formaţia Omul cu şobolani şi Mircea Florian, Dietrich Krauser şi DJ Vasile.
Înregistrarea Galei Premiilor Gopo 2023 va fi difuzată pe 27 aprilie, de la ora 23:00 pe PRO Cinema.
***
Premiile Gopo 2023 sunt organizate de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.
Finanţat de: Ministerul Culturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *