judecatori

CCR  a respins sesizarea privind modificarea Legii  pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat

Social

I. În şedinţa din 23 noiembrie 2022, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 53 de deputaţi şi a constatat că dispoziţiile Legii pentru modificarea art.14 lit.a) din Legea nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat sunt constituţionale, în ansamblul său.

În esenţă, Curtea a constatat că soluţia legislativă criticată respectă exigenţele impuse de art.1 alin.(5) din Constituţie, întrucât aceasta conţine criterii suficiente, clar exprimate şi predictibile pentru a înlătura riscul arbitrariului în evaluarea unui caz de nedemnitate a profesiei de avocat.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
II. De asemenea, Curtea Constituţională a amânat pentru data 14 decembrie de 2022 următoarele cauze:
– Obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, obiecţie formulată de Preşedintele României;

– Obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art.15 alin. (1) şi (3) cu referire la sintagma „adunare generală” şi art.33 alin.(3) şi (4) din Legea tineretului, obiecţie formulată de Avocatul Poporului.
Compartimentul relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *