judecatori

CCR declară neconstituțională legea ce interzice cumulul pensiei cu salariul

Social

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că legea care interzice cumulul pensie-salariu este neconstituțională, în urma sesizării făcute de Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie.

„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că dispoziţiile articolelor 2 până la 11 din Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sunt neconstituţionale. Curtea, în esenţă, a considerat că dispoziţiile publicate referitoare la interdicţia cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă, garantat de Constituţie. În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament, pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, în temeiul articolului 147 din Constituţia României”, a declarat, preşedintele CCR, Marian Enache.

Proiectul legislativ adoptat de parlament la data de 28 iunie avea în vedere calcularea pensiilor de serviciu în funcție de vechimea în specialitate, precum și reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut sau alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii. Proiectul a fost atacat de Înalta Curte de Casație și Justiție acuzând ”vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *