Cehia anulează acordurile din epoca sovietică prin care Moscova folosea gratuit terenuri şi imobile

Externe

În plin război declanşat de Rusia în Ucraina, guvernul ceh a anunţat miercuri că anulează acordurile din epoca sovietică care permiteau Rusiei să folosească gratuit terenurile şi proprietăţile de pe teritoriul său, transmite AFP.

„Guvernul a anulat acordurile din epoca comunistă pe baza cărora guvernul rus a folosit gratuit zeci de loturi de teren din Republica Cehă”, a declarat ministrul de externe Jan Lipavsky pe Twitter. El a adăugat că acest sistem va fi înlocuit cu „acorduri de închiriere, pentru a preveni o îmbogăţire nejustificată”,o aluzie la folosirea în scopuri comerciale şi nu diplomatice a acestor terenuri.

Agenţia de presă cehă CTK a precizat că această decizie vizează 59 de terenuri şi imobile, inclusiv clădiri din apropierea ambasadei Rusiei la Praga, dar nu şi ambasada în sine. Celelalte proprietăţi în cauză se află în oraşele Brno şi Karlovy Vary, un oraş balnear popular în rândul investitorilor ruşi până la declanşarea războiului din Ucraina.
Cehoslovacia comunistă a încheiat aceste acorduri pentru cesiuni gratuite de teren către URSS în anii 1970 şi 1980, acorduri care nu s-au schimbat odată cu căderea URSS în 1991 şi de care Rusia a continuat să beneficieze.

Relaţiile dintre Praga şi Moscova s-au deteriorat după ce trupele Moscovei au invadat Ucraina în februarie 2022.
Guvernul ceh a dat undă verde în aprilie unui acord de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite pentru a consolida securitatea Republicii Cehe. Acordul facilitează un posibil sejur al soldaţilor americani în această ţară, scrie AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *