Cehia – Guvernul de la Praga va plafona prețurile la gaze și electricitate în 2023

Externe

Guvernul de la Praga a anunţat, marți plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze pentru consumatorii casnici şi pentru întreprinderile mici și mijlocii. Măsura, care trebuie aprobată şi de Parlament, este un răspuns la scumpirile din ultima perioadă. Executivul ceh spune că planul va funcţiona în paralel cu soluţia pan-europeană pregătită de Comisia Europeană şi statele membre.

Planul naţional al autorităţilor de la Praga va funcţiona alături de soluţia pan-europeană pregătită de Comisia Europeană şi de statele membre.
Cehia este unul dintre exportatorii europeni de energie electrică, grație centralelor nucleare pe care le are, dar, în același timp, are și cele mai ridicate prețuri pentru consumatori printre statele europene. La fel și gazul este scump, în condițiile în care aproape în întregime este importat.

Guvernul de la Praga a decis să ajute micii consumatori să reziste în fața prețurilor care au crescut în ultima lună la niveluri inacceptabile, așa cum le-a descris premierul.
„Vom plafona preţul electricităţii, cu tot cu TVA, la 6 coroane cehe (n.r. 1,20 RON) iar preţul gazului la 3 coroane cehe (n.r. 0,60 RON). Această plafonare se aplică pentru gospodării, întreprinderi individuale şi antreprenori, adică toţi cei consideraţi mici consumatori”, a declarat premierul ceh, Petr Fiala.

Planul urmează să intre în vigoare de la 1 noiembrie și va fi valabil pentru tot anul 2023 dacă va fi aprobat de Parlament. Se va aplica și pentru sectorul public. Spitalele, municipalităţile și şcolile vor avea livrarea garantată la aceleaşi preţuri.

Guvernul ceh va prezenta miercuri un plan similar și pentru industrie.
Aceste plafonări vor costa statul ceh aproximativ 5,3 miliarde de euro, iar autoritățile estimează că jumătate din acești bani vor fi obținuți prin taxarea suplimentară a profiturilor obținute de companii energetice, bănci și rafinării de petrol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *