Cele mai mari clădiri din lume

Actualitate Lifestyle

Unele orașe  au devenit grandioase  construind turnuri și clădiri fără sfârșit.Fie că este vorba de inovație sau de lipsa terenurilor, extinderea orașelor a crescut în ultimii ani într-o rată foarte verticală. Dacă adăugăm și interesele economice ale magnaților clădirilor, împreună cu dorința marilor arhitecți de a se afla în centrul atenției mondiale cu proiectele lor futuriste, nu poți să stii la timp care este cel mai înalt zgârie-nor din lume, existând  practic un altul  gata să se ridice de la sol. Când vine vorba de zgârie-nori, tendințele lumii se schimbă.  Acum 20 de ani, America de Nord deținea 75% din cele mai înalte clădiri, dar astăzi  construirea lor s-a extins în Asia și Orientul Mijlociu. Datorită ingineriei  moderne, care  este într-o continuă evoluție, astfel de clădiri se construiesc din ce în ce mai mult. Elaborarea unui clasament al celor mai înalte clădiri din lume nu este o sarcină ușoară, deoarece ar necesita o actualizare constantă, având în vedere că în fiecare colț al planetei  apar  șantiere noi care promit să construiască zgârie-nori, ce  vor distruge toate înregistrările anterioare.  Aruncând o privire asupra celor mai înalte clădiri din lume, constatăm ca nicuna dintre ele nu ese află  în Europa. Orientul Mijlociu, împreună cu Asia și Statele Unite dețin megastructurile din topul clasamentului. 

                                Burj Khalifa din Dubai – Emiratele Arabe Unite


Burj Khalifa Dubai – sursa foto:  leonardo.

                   Zgârie-norul  Burj Khalifa din Dubai,are o  înălțime  de 828 m, și 163 de etaje,  se ridică la cel mai înalt nivel al clasamentului  celor mai înalte clădiri din lume. Inaugurat în 2010 (după  6 ani de la deschiderea șantierului), Burj Khalifa din Dubai (denumit „Turnul Emir Khalifa”) se află în apropierea principalului cartier financiar din  Dubai, într-o zonă urbană în continuă dezvoltare. Construcția se datorează eforturilor comune ale Coreei, Belgiei și Emiratelor Arabe Unite, având în vedere că pentru construirea acestui gigant a fost încheiat un consorțiu între firma coreeană Samsung C & T (care a construit de asemenea Taipei 101 și Turnurile Petronas),și grupurile Besix și Arabtec, din Belgia șiEmiratele Arabe.

                                       Turnul Shanghai – China


Sursa foto ecns.cn

            

                  Turnul  Shanghai a fost finalizat în 2008 și are o înălțime  632 de metri înălțime și 128 de etaje. Acesta este situat în cartierul Pudong din Shanghai, și servește ca Centru Financiar și Comercial Internațional.  Este compus din camere de hotel, birouri de conferințe, puncte de observare și centre comerciale. Turnul are o deschidere trapezoidală până la vârf și are o caracteristică interesantă de control a aerului,  denumită Variable Air Volume (VAV) , care reduce impactul vîntului pe suprafețele exterioare ale clădirii.

                                    Abraj Al Bait – Arabia Saudită


Abraj  Al Bait Towers sursa foto:  leonardo.tv

 

                      Abraj  Al Bait Towers, cunoscut și  sub numele de Mecca Royal Hotel Clock Tower, un zgârie-nor de 601 metri  și 120 de etaje, este situat în Mecca din Arabia Saudită.  A fost inaugurat în 2011. Deține mai multe recorduri mondiale, cum ar fi cel mai înalt hotel din lume. Mecca, un oraș sacru pentru musulmani,  este vizitat în fiecare an de milioane de pelerini.  Nu este  nicio coincidență faptul că în această clădire  există un hotel de cinci stele, conceput pentru a primi  pe cei mai bogați dintre pelerini. Pe fațada exterioară a  înaltului turn se află ceas  uriaș, proiectat de compania elvețiană, Straintec.

                                   Freedom Tower din New York – SUA


 Freedom Tower Manhattan sursa foto:  leonardo.tv

       Freedom Tower,un simbol al libertății și al renașterii.  Pe lângă valoarea arhitecturală, această clădire are o imensă valoare simbolică, un simbol al renașterii populației, și al reacției colective  împotriva terorismului și a barbariei. Turnul Libertății are o înălțime de 541 de metri și un total de 102 etaje, dintre care primele 68 sunt destinate să găzduiască birouri. Etajele  100 și 101 sunt ocupate de un restaurant panoramice, iar la etajul 102 există un punct de observație deschis turistilor.  O curiozitate a clădirii este  liftul (unul dintre cele mai rapide din lume), care, în mai puțin de un minut urcă vizitatorii de la nivelul 0 la nivelul 102, de unde pot  îmbrățișa cu privirea întregul Manhattan.

                                                Taipei 101 – Taiwan


Sursa foto :nomadicmatt.com

           

                  După cum sugerează și numele, Taipei 101 are un total de 101 etaje. Cu o înălțime de 508 metri, se numără printre cele mai înalte clădiri din lume. Taipei 101, a fost construit în 2004, și a fost foarte apreciat  la vremea respectivă, datorită designului său revolutionarr. A deținut titlul celei mai înalte clădiri din lume timp de șase ani, înainte de a fi depășit de Burj Khalifa din Dubai. Un exemplu de arhitectură post-modernă, Taipei 101 este bine cunoscut pentru nuanța sa unică, verde-albastră . Este și astăzi o atracție turistică majoră, datorită observatorului său înalt. Taipei 101, este unua dintre cele mai bizare  aparitii, datorită formei unei trestie de bambus (un simbol al țării asiatice). Expusă la vânturi puternice, clădirea poate suferi oscilații variind de la 1 cm până la maximum 1,5 metri, la fel cum se întâmplă și cu trestia de bambus, clădirea rezistă vântului și contrabalansează oscilațiile, mulțumită unor tehnici ingenioase. Pe cele patru laturi ale clădirii  sunt expuse simboluri care amintesc de Asia: nori, dragoni și monede uriașe care simbolizează fericirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *